El pla de política forestal de Catalunya, tombat per la justícia després de la denúncia d’Ecologistes en Acció

4 de juliol de 2019

El Tribunal Suprem no admet a tràmit el recurs dels advocats de la Generalitat contra la sentència del TSJC que ja donava la raó als ecologistes, i dona per suspès el Pla General de Política Forestal1 (PGPF)

La Generalitat, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient va tramitar l’any 2014 un document d’ordenació de les polítiques forestals catalanes que va ser fortament criticat pel moviment ecologista2. Per l’entitat qualsevol pla de política forestal ha de complir una sèrie de requisits, que venen donats pel coneixement científic i per les bones pràctiques a nivell europeu: preservació d’un mínim del 5% dels boscos per a evolució natural (sense intervenció humana), promoció de la multifuncionalitat dels boscos que compatibilitzi conservació, ús social i aprofitaments, impuls a la recuperació d’hàbitats forestals amb un paper ecològic clau (boscos de ribera, espais connectors, espècies autòctones front a les introduïdes), i en general una gestió integral del bosc que garanteixi la conservació dels seus valors naturals. L’estratègia Europea Biodiversitat 2020, l’estratègia espanyola de conservació de conservació vegetal 2014-2020, La Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el Pla estratègic del patrimoni natural i la biodiversitat, i moltes altres eines normatives i de polítiques públiques avalen la reivindicació de l’entitat social.

El PGPF, a criteri de l’entitat, presentava seriosos defectes de forma (manca d’un procés de participació social en la seva elaboració) i de fons (contradiccions amb altra legislació catalana, estatal i europea). És la part formal la que va servir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a dictaminar en una sentència de juliol de 2017 contra el pla, declarant-lo nul de ple dret, sense entrar al fons de les argumentacions ecologistes. Aquella sentència va ser immediatament recorreguda en cassació pel Govern de la Generalitat davant del Tribunal Suprem, que és qui ara ha rebutjat definitivament l’admissió a tràmit del recurs donant la raó a l’entitat de defensa de la natura.

El portaveu d’Ecologistes en Acció, Jaume Grau, assenyala que “resulta gravíssim que un país tant forestal com Catalunya no tingui una eina d’ordenació territorial com aquesta. La manca de polítiques coherents de conservació i gestió dels boscos porta a la pèrdua de la qualitat dels ecosistemes, i a una deixadesa que pot agreujar els incendis forestals, com malauradament estem veient aquests dies” ha dit Grau. “és inadmissible que el Govern, la Conselleria d’Agricultura, hagi ignorat totalment durant els darrers 5 anys les reclamacions d’Ecologistes en Acció en el sentit d’elaborar un nou PGPF amb un procés participatiu real i ampli (la vegada anterior, van excloure molts sectors socials com nosaltres), i que compatibilitzi la conservació dels ecosistemes amb uns aprofitaments realment sostenibles dels boscos”. Per als ecologistes, el fet que el TS no hagi ni admès a tràmit el recurs de la Generalitat és una prova que el PGPF era “un nyap”, mal fet, mal tramitat, i sense ambició ni mesures útils per als boscos de Catalunya.

El motiu de queixa dels ecologistes, la manca de participació social en la planificació forestal, es veu reforçat perquè en el darrer any el Departament d’Agricultura ha insistit en ignorar les opinions de les entitats de conservació de la natura tot i que la consellera Jordà va anunciar el juliol de 2018 un nou “pla estratègic forestal”. “no tenim ni idea de si s’ha fet alguna cosa per aquest nou pla, perquè no ens han informat de res”, es lamenta Jaume Grau, “però sembla clar que, per l’administració, els ecologistes molestem perquè no volen ni escoltar la nostra opinió en cap fòrum de debat sobre temes forestals. Això demostra, novament, que a la Conselleria només li interessa la productivitat econòmica dels boscos, i no la seva funció social i ambiental, absolutament claus”, ha reblat Grau.

Jaume Grau ha recordat que la Generalitat ja va ignorar el contingut de l’informe del Consell del Protecció de la Natura (CPN, creat per la Llei 12/1985 d’espais naturals de Catalunya, com a òrgan assessor del Govern), que era contrari a l’aprovació de l’esmentat PGPF. “a més dels científics, ara la Conselleria ja no pot ignorar els tribunals”, ha afirmat el portaveu dels ecologistes.

 

 

[1]    http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/gestio-forestal/planificacio-forestal/pla-general-politica-forestal-public

[2]    https://www.ecologistasenaccion.org/28435/pla-de-politica-forestal-amb-greus-deficiencies-legals/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.