L’acord comercial entre la UE i Mercosur agreujarà la crisi climàtica i de biodiversitat

2 juliol 2019
                                                                           

  • L’acord és equivalent en volum comercial i població afectada a quatre vegades el CETA signat amb Canadà.
  • Tindrà un impacte negatiu incalculable sobre la crisi climàtica i debilitarà els drets de les persones enfront dels de les corporacions.
  • La campanya No als Tractats de Comerç i Inversió, integrada per més de 100 organitzacions socials, sindicals, polítiques, agràries i ecologistes, entre les quals es compta Ecologistes en Acció, ha qualificat l’anunci com “una de les pitjors notícies dels últims anys “.

La Unió Europea ha tancat amb els països de Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) un acord negociat durant 19 anys a esquena de la ciutadania, tot i ser el major acord comercial assolit mai per la Unió Europea. Afectarà a 780 milions de persones i suposa un reconeixement a les polítiques extremistes i ultraneoliberales dels presidents Bolsonaro i Macri.

El tractat comporta una liberalització molt important del comerç entre els dos blocs que beneficiarà fonamentalment a les grans empreses europees d’indústries com l’automobilística, la química, la farmacèutica o la tèxtil i als grans exportadors de productes agropecuaris dels països de Mercosur, a costa d’ importants impactes en el camp europeu i la desarticulació de molts sectors industrials de Mercosur, amb repercussions molt negatives en l’ocupació i el medi ambient.

Algunes de les conseqüències que implicarà aquest acord seran les següents:

– Europa rebrà un allau de productes dels països considerats “els graners del món”. Els petits productors agrícoles i ramaders es veuran greument perjudicats, desapareixeran molts d’ells i es dificultarà l’adopció de models de proximitat i ecològics. Crisi com la del sector de la taronja, deguda a les importacions de Sud-àfrica, es reproduiran en altres sectors.

– L’increment del transport de mercaderies a llarga distància amb el consum de combustibles fòssils associat tindrà importants repercussions climàtiques. Però a més, pel que fa al medi ambient i la biodiversitat, als països exportadors s’incrementarà el ja descontrolat ritme de desforestació de l’Amazònia i altres ecosistemes de gran importància com el Tancat brasiler o el Chaco a Argentina i Paraguai, ja molt minvats per l’expansió de monocultius agrícoles (soja) i ramaderia (boví) a gran escala. L’acaparament de terres, les desforestació massiva, la invasió de reserves indígenes i els atacs a persones defensores de la terra, ja multiplicats al Brasil amb Bolsonaro, s’incrementaran encara més per satisfer les exportacions a Europa.

Els consumidors europeus estaran més exposats a aliments conreats als països del món que més productes químics tòxics fan servir. Al Brasil, el govern de Bolsonaro està afavorint a la indústria agroquímica incrementant de manera exponencial el ritme d’aprovació de noves substàncies fins a aconseguir més d’una al dia. Només en 2019 ha aprovat l’ús de 239 nous pesticides, un terç dels quals no estarien autoritzats a la UE. A Argentina l’ús del glifosat de Monsant /Bayer i altres 40 productes similars està totalment estès des de fa molts anys. A Uruguai el 97% de les fruites i hortalisses presentaven el 2016 residus de pesticides.

– Com impostos que són, l’eliminació d’aranzels suposa un desviament directe de diners de les arques públiques cap a les empreses. El mateix president de la comissió europea Juncker va indicar en anunciar l’acord que les empreses europees “s’estalviaran cada any 4.000 milions d’euros en impostos” (enfront dels 600 del CETA). Tot aquests diners són fons públics que els Estats de Mercosur deixaran de rebre de les empreses que exporten allà, en perjudici de les seves poblacions. Però a Europa, amb una xifra no revelada però segurament molt més gran, passarà el mateix. Es deixaran de recaptar milers de milions d’euros de les empreses que venen els seus productes al nostre continent. És una ingent quantitat de recursos, que en lloc de regalar-se a aquestes multinacionals podrien dedicar-se a finançar la transició ecològica o a pal·liar els efectes dramàtics de la política migratòria de la UE.

Per a la campanya No als Tractats de Comerç i Inversió, de la qual forma part Ecologistes en Acció, aquest tractat suposa una de les pitjors expressions de la globalització. Els acords tindran efectes nocius sobre el canvi climàtic, la biodiversitat i els drets humans, d’una banda, i sobre els drets dels treballadors, agricultors, petits empresaris i consumidors i la salut, de l’altra. Brasil, per exemple, no ha ratificat alguns tractats internacionals molt rellevants en matèria de drets sindicals i de representació i negociació de les treballadores i els treballadors.

Segons la campanya l’impuls final de les negociacions, principalment per part d’Espanya i Alemanya, “ha obeït a interessos de conjuntura política i és totalment injustificable des d’un punt de vista social i de l’interès general”.

La signatura d’aquest acord, promogut de forma entusiasta en les últimes setmanes pel Govern espanyol, suposa la legitimació per part de la UE de les polítiques en contra dels moviments socials, els sindicats, els pobles indígenes i el medi ambient dels presidents Bolsonaro i Macri.

El tractat haurà de passar encara per l’aprovació dels parlaments nacionals, de manera que la campanya No als Tractats de Comerç i Inversió estudiarà conjuntament amb diverses organitzacions socials que es considerin afectades les accions a dur a terme per intentar evitar la posada en marxa d’aquest nociu tractat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.