Eleccions municipals Barcelona: L’emergència climàtica a debat

Divendres 17 de maig a les 19:00 hores. Calàbria 66 (L1 Rocafort, H12).

DEBATclima2019BCNLes grans ciutats com Barcelona són responsables de més del 70% de les emissions de GEH. L’últim informe de l’ONU és demolidor: els efectes són ja devastadors i adverteix als Governs que es necessita una transformació sense precedents per a reduir el 45% de les emissions de CO₂ en 2030. De seguir igual, en tan sols 11 anys superarem els 1,5 graus de temperatura i els canvis seran irreversibles.

Per això i amb motiu de les properes eleccions municipals, el Moviment per la Justícia Climàtica (del qual formem part com Ecologistes en Acció) organitza un acte el proper de maig a les 19h, per a debatre les mesures necessàries per reduir les emissions de CO2 amb les candidatures al proper govern de Barcelona. El debat s’articularà al voltant de tres blocs:

BLOC I. Posicionament dels partits sobre les 7 demandes del Moviment per la Justícia Climàtica per ser implementades pel pròxim govern de Barcelona.

  • Cada partit disposarà de 5 minuts per respondre si el seu programa electoral inclou o no les demandes del Moviment per la Justícia Climàtica. Veure a sota.

BLOC II. Intervencions FILA 0 en resposta als partits.
FILA O: Fridays for Future, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Xarxa per la Sobirania Energètica, Plataforma Aire Net, 350.org, Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible.

  • Intervencions de 2 minuts per cada col·lectiu sobre les respostes dels partits a les 7 demandes.  Cada partit disposarà de 30 segons de rèplica.

BLOC III. Preguntes del públic.

  • Torn de preguntes formulades pel públic per escrit que hauran d’estar adreçades a un partit en concret, que haurà de respondre en 30 segons.

————————————————————————————————————————————————————————

Demandes del Moviment per la Justícia Climàtica per implementar pel pròxim govern de Barcelona en 4 anys de mandat:

1. ATURADA EXPANSIÓ INFRAESTRUCTURES FÒSSILS.
Aturar els projectes constructius previstos de noves infraestructures viàries, portuàries i de l’aeroport de Barcelona:

  • ampliacions viàries de la Ronda Litoral, l’autovia Sant Andreu – Sagrera i l’ampliació de la C-58.
  • dues noves terminals de creuers de gran capacitat i tercera terminal de mercaderies del port de Barcelona
  • tercera terminal de l’aeroport del Prat.

2. PEATGE ANTICONTAMINACIÓ.
Establiment d’una taxa anticontaminació (peatge urbà) per reduir el 50% dels vehicles privats d’acord als nivells de l’OMS. Excepcions per a turismes amb 3 o més ocupants i persones amb mobilitat reduïda. Destí de la recaptació al finançament del transport públic i aprovació de la targeta T-Ambiental (abonament mensual amb viatges il·limitats amb preu inferior a 4 targetes T10 i vàlid per a dues zones).

3. ENERGIA.
Incrementar la generació d’energia provinent de fons renovables i netes, simplificant la legislació i proporcionant incentius administratius des del consistori.

4. RESIDUS.
Pla de tancament de la incineradora pública TERSA i desvinculació de ‘Barcelona Energía’ de TERSA, en paral·lel a l’impuls de polítiques de Residu Zero, per un canvi de model radical en la gestió actual on la prevenció presideixi la jerarquia dels residus i siguin rebutjades les mesures emissores de contaminants i gasos d’efecte hivernacle com són la incineració i els abocadors.

5. DESINVERSIÓ COMBUSTIBLES FÒSSILS.
Assegurar que les finances municipals no suportin directament o indirectament amb serveis i productes financers les energies d’origen fòssil a través de:

  • clàusules específiques sobre l’exclusió de empreses del sector dels combustibles fòssils en la contractació pública -inclosos serveis financers;
  • demanar a les Comissions de Control dels Fons de Pensions municipals, clàusules d’exclusió de la seva cartera de empreses del sector dels combustibles fòssils;
  • prioritzar la gestió financera a través de banca ètica de l’activitat del consistori.

6. SOBIRANIA ALIMENTÀRIA.
Conversió de la nova Nau «Eco» de Mercabarna dissenyada en clau agroexportadora (productes quilomètrics) en espai per a la venda i promoció de la producció ecològica de la pagesia Catalana, garantint la producció als espais agraris existents a Barcelona com a font de subministrament agrícola per la ciutat. Adopció d’una dieta de salut planetària als menjadors de competència municipal.

7. COMUNICACIÓ I SENSIBILITZACIÓ.
Implementar una política de comunicació i sensibilització per donar a l’emergència climàtica presència i rigor en la informació diària en els mitjans de comunicació i en la formació/sensibilització que es realitza a través dels centres educatius, centres cívics, institucions públiques, etc.

Moviment per la Justícia Climàtica
@justiciaclima

2 thoughts on “Eleccions municipals Barcelona: L’emergència climàtica a debat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.