La paralització del ATC comunicat d’Ecologistes en Acció

18 juliol 2018

Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear celebren la paralització de l’MTC de Villar de Cañas
 
• Els problemes geològics dels terrenys i l’alt valor natural de la zona d’especial protecció de les aus (ZEPA) mostraven el perill de l’emplaçament del cementiri nuclear de Villar de Cañas.
 
• L’ATC a Villar de Cañas (Conca) era una obstinació personal de María Dolores de Cospedal, que va enfrontar a la societat i a la Junta de Castella-la Manxa.

• La suspensió d’aquest cementiri nuclear s’encamina en la bona direcció del necessari tancament de totes les instal·lacions nuclears i l’elaboració d’un nou pla de gestió dels residus radioactius.

El Moviment Ibèric Antinuclear (MIA), del qual forma part Ecologistes en Acció, considera adequada la decisió de paralitzar l’ATC de Villar de Cañas (Conca). El Govern espanyol ha demanat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que interrompi els treballs sobre l’Informe del Permís de construcció, una autorització clau per continuar amb l’ATC. Des de l’inici del projecte Ecologistes en Acció ha denunciat l’error que suposava posar-lo en marxa. Ecologistes en Acció i el MIA recorden que l’origen del cementiri van ser les pretensions de l’antic Govern del Partit Popular, i en concret de María Dolores de Cospedal, perquè aquest cementiri es construís a la comunitat autònoma que ella presidia, Castella-la Manxa, el que li atorgava un control sobre la gestió dels residus i sobre la política nuclear.

El projecte de construir un MTC apareix en el 6è Pla General de Residus de 2006, ja obsolet. Aquesta instal·lació prevista per al 2010 encara no posseeix tots els permisos necessaris per a la construcció. Part d’aquest retard es deu a les males condicions geològiques dels terrenys sobre els quals s’assentaria l’ATC. Un fet que ha quedat palès en els informes de l’àrea de Ciències de la Terra del propi CSN i la consultora URS, que treballa sovint per al Consell de Seguretat Nuclear. Els possibles riscos d’enfonsament i altres característiques geològiques d’aquests terrenys convertien el MTC en una instal·lació molt perillosa que disparava els costos de construcció.

Tot i que aquest era motiu més que suficient per paralitzar l’MTC de Villar de Cañas, successius governs i l’obstinació de Cospedal han mantingut el projecte acumulant despeses innecessàries. Un emplaçament que ha bloquejat a més la intenció de la Junta de Castella-la Manxa, sota la presidència d’Emiliano García-Page, que va procedir a l’ampliació de la ZEPA de la Llacuna de la Fita, abastant aquests terrenys que, inexplicablement, no estaven inclosos en la declaració original.

Aquest enorme retard ha motivat que totes les centrals nuclears tinguin ja Magatzems Temporals Individualitzats (ATI) o plans per construir-los davant l’absència d’una política de gestió de residus nuclears clara. Per això, la complexa gestió dels residus d’alta activitat no es pot separar de la política nuclear. Una política real ha de passar per establir amb claredat el tancament de les centrals nuclears en acabar els seus permisos actuals, de manera que es pugui conèixer la quantitat de residus altament radioactius a gestionar. Una matèria pendent del Govern espanyol des de fa dècades, ja que tots els projectes de gestió de residus d’alta activitat que s’han posat en marxa a l’Estat espanyol des de 1986 han naufragat.

Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear assenyalen que el més assenyat seria procedir al tancament de centrals nuclears i obrir un debat tècnic, ciutadà i polític sobre la gestió dels residus que romandran radioactius durant milers d’anys.

Més informació: Francisco Castejón, 639.104.233, Carlos Villeta, 625 133 190, Maria Azcoitia, 630 735 246, portaveus d’Ecologistes en Acció

__________

18 de julio de 2018

Ecologistas en Acción y el Movimiento Ibérico Antinuclear celebran la paralización del ATC de Villar de Cañas

· Los problemas geológicos de los terrenos y el alto valor natural de la zona de especial protección de las aves (ZEPA) mostraban el peligro del emplazamiento del sementerio nuclear de Villar de Cañas.

· El ATC en Villar de Cañas (Cuenca) era un empeño personal de María Dolores de Cospedal, que se enfrentó a la sociedad y a la Junta de Castilla-La Mancha.

· La suspensión de este cementerio nuclear se encamina en la buena dirección del necesario cierre de todas las instalaciones nucleares y la elaboración de un nuevo plan de gestión de los residuos radiactivos.     

El Movimiento Ibérico Antinuclear (MIA), del que forma parte Ecologistas en Acción, considera adecuada la decisión de paralizar el ATC de Villar de Cañas (Cuenca). El Gobierno español ha pedido al Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) que interrumpa los trabajos sobre el Informe del Permiso de construcción, una autorización clave para continuar con el ATC. Desde el inicio del proyecto Ecologistas en Acción ha denunciado el error que suponía ponerlo en marcha. Ecologistas en Acción y el MIA recuerdan que el origen del cementerio fueron las pretensiones del antiguo Gobierno del Partido Popular, y en concreto de María Dolores de Cospedal, para que este cementerio se construyera en la Comunidad Autónoma que ella presidía, Castilla-La Mancha, lo que le otorgaba un control sobre la gestión de los residuos y sobre la política nuclear.

El proyecto de construir un ATC aparece en el 6º Plan General de Residuos de 2006, ya obsoleto. Esta instalación prevista para 2010 aún no posee todos los permisos necesarios para la construcción. Parte de este retraso se debe a las malas condiciones geológicas de los terrenos sobre los que se asentaría el ATC. Un hecho que ha quedado patente en los informes del área de Ciencias de la Tierra del propio CSN y la consultora URS, que trabaja a menudo para el Consejo de Seguridad Nuclear. Los posibles riesgos de hundimiento y otras características geológicas de estos terrenos convertían el ATC en una instalación muy peligrosa que disparaba los costes de construcción.

A pesar de que este era motivo más que suficiente para paralizar el ATC de Villar de Cañas, sucesivos gobiernos y el empeño de Cospedal han mantenido el proyecto acumulando gastos innecesarios. Un emplazamiento que ha bloqueado además la intención de la Junta de Castilla-La Mancha, bajo la presidencia de Emiliano García-Page, que procedió a la ampliación de la ZEPA de la Laguna del Hito, abarcando estos terrenos que, inexplicablemente, no estaban incluidos en la declaración original.

Este enorme retraso ha motivado que todas las centrales nucleares tengan ya Almacenes Temporales Individualizados (ATI) o planes para construirlos ante la ausencia de una política de gestión de residuos nucleares clara. Por ello, la compleja gestión de los residuos de alta actividad no se puede separar de la política nuclear. Una política real debe de pasar por establecer con claridad el cierre de las centrales nucleares al terminar sus permisos actuales, de forma que se pueda conocer la cantidad de residuos altamente radiactivos a gestionar. Una materia pendiente del Gobierno español desde hace décadas, ya que todos los proyectos de gestión de residuos de alta actividad que se han puesto en marcha en el Estado español desde 1986 han naufragado.

Ecologistas en Acción y el Movimiento Ibérico Antinuclear señalan que lo más sensato sería proceder al cierre de centrales nucleares y abrir un debate técnico, ciudadano y político sobre la gestión de los residuos que permanecerán radiactivos durante miles de años.

Más información: Francisco Castejón, 639 104 233, Carlos Villeta, 625 133 190, María Azcoitia, 630 735 246, portavoces de Ecologistas en Acción

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.