La indústria va gastar milions en amagar que el diòxid de titani és cancerigen

La indústria química està gastant milions d’Euros per evitar que els consumidors descobreixin les possibles propietats cancerígenes del diòxid de titani, una substància química blanquejadora que s’utilitza en una àmplia gamma de productes, inclosos els aliments i els protectors solars.

 

Des pastissos d’aniversari fins a pintures i protectors solars, el diòxid de titani afegeix blancor i brillantor a qualsevol producte. Però els esforços del lobby de la indústria, descoberts aquesta setmana, afegeixen un aspecte molt més fosc a la història.

En una carta confidencial obtinguda pel diari POLÍTIC, l’Associació de Fabricants de Diòxid de Titani (TDMA) insta els governs de la Unió Europea a que no classifiquin aquesta substància com sospitosa de ser cancerígena.

El grup de pressió ha demanat “més temps per construir una base científica” que contraresti la proposta de l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA), que obligaria els fabricants a posar una etiqueta d’advertència en els seus productes.

La carta també revela que el grup s’ha gastat fins al moment 14 milions d’euros en un “programa científic” per contrarestar possibles restriccions i defensar els interessos comercials dels seus membres.

L’evidència suggereix que el diòxid de titani pot representar un risc per a la salut. En particular, algunes nanopartícules poden penetrar les barreres del cos, com el cervell o la placenta, i acumular-se en òrgans com el fetge i els pulmons.

Los pasteles y otros dulces contienen los mayores niveles de óxido de titanio.

L’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) va descobrir que el diòxid de titani és “possiblement carcinogen per als humans”, el que va portar a França a anunciar una prohibició de la substància en els aliments aquest any.

L’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA) també conclou que hi ha risc que pugui causar càncer encara que només si s’inhala, pel que va recomanar l’ús d’etiquetes d’advertència en tota la UE.

Els governs i la Comissió Europea començaran a discutir el tema aquesta setmana, enmig d’una pressió sense precedents per part dels lobbistes de la indústria.

Dos funcionaris de la UE, que van demanar mantenir-se en l’anonimat, li van dir a POLÍTIC que mai havien experimentat tanta pressió d’un lobby com el de la indústria del diòxid de titani.

A la carta, el grup argumenta que el diòxid de titani no es comercialitza als consumidors en forma de pols inhalable i que, per tant, només pot afectar els treballadors en llocs de treball altament exposats. Per tant, van demanar als països que consideressin altres opcions per abordar el problema.

D’altra banda, les ONG sostenen que el diòxid de titani pot ser potencialment cancerigen en totes les seves formes inhalables. Diuen que pot suposar un risc quan es troben en productes com els aerosols de protecció solar, el contingut es pot inhalar fàcilment de forma involuntària.

L’Oficina Europea del Medi Ambient (EEB) condemna els esforços de la indústria “per entorpir un procés de presa de decisions basat en l’evidència que el seu objectiu és protegir les persones i el medi ambient”. Segons Tatiana Santos, experta en químics en l’EEB:

Els lobbistes estan gastant milions en evitar que les persones descobreixin que alguna cosa que estan respirant o menjant pot estar causant càncer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.