Deu mesures per iniciar la transició ecològica

14 juny 2018

 

Propostes per als primers 100 dies del Govern de Pedro Sánchez

14 juny 2018

 

Propostes per als primers 100 dies del Govern de Pedro Sánchez

• El nou Govern de Pedro Sánchez arriba en un moment clau, quan la crisi ecològica és evident i en tot el planeta augmenten les crides per inclinar la balança a favor de la sostenibilitat i d’un sistema econòmic més just.

• Les principals organitzacions ecologistes demanen al nou Govern que abordi els majors reptes ambientals a què s’enfronta el nostre país i que lideri a nivell europeu les polítiques més avançades en defensa de la natura i les persones.

• En els propers mesos el nostre país ha de posicionar-se sobre polítiques vitals com el Paquet d’Hivern d’energia de la Unió Europea, la reforma de la PAC, la possible reforma de la Directiva Marc d’Aigua, diversos acords comercials i d’inversió o les noves metes sobre biodiversitat post2020 i la seva posició pot ser determinant per avançar o, si més no, evitar possibles retrocessos en la protecció del medi ambient.

• A més en les pròximes setmanes el nostre país ha de presentar davant l’ONU els avenços en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i iniciar el procés d’elaboració d’una estratègia de desenvolupament sostenible per a “que ningú es quedi enrere”, comptant amb la participació activa de la societat civil.

• Les organitzacions ecologistes hem reunit en aquest document les deu propostes que el Govern de Pedro Sánchez pot i ha de posar en marxa en els primers cent dies del seu mandat per recuperar el temps perdut, iniciar la necessària transició ecològica i liderar la defensa del medi ambient a nivell internacional.

NOU MARC PER A LA TRANSICIÓ ECOLÒGICA

1. Reconèixer i reforçar el paper de les organitzacions ambientals per complir l’article 45 de la Constitució, garantint la seva presència en tots els consells consultius amb implicació ambiental, i en particular assegurar una representació adequada en el Consell Econòmic i Social. A més, demanem: a) una Llei del Tercer Sector d’Acció Mediambiental que reconegui el paper vital d’aquestes organitzacions; ib) la derogació de la llei mordassa, restituint les garanties constitucionals dels drets de reunió, manifestació i llibertat d’expressió.

NOU MODEL DE DESENVOLUPAMENT

2. Anunciar i elaborar una llei de Fiscalitat Ambiental que redistribueixi la càrrega fiscal, primant les bones pràctiques que promoguin l’estalvi, la restauració ambiental i la creació d’ocupació lligada al medi ambient, alhora que es desplaça la càrrega fiscal des del treball cap a la contaminació i el consum de recursos. Eliminar tots els subsidis perversos per al medi ambient.

3. Liderar la defensa de la Directiva Marc d’Aigua davant l’intent de diversos països de reformar-la per fer-la més permissiva. Espanya pot ser el desert d’Europa. Les mesures més urgents: a) Posar en marxa una auditoria de l’Aigua a Espanya; b) Paralitzar els Plans de Sequera i l’Estratègia de Regadiu i redactar una nova amb participació pública i ajustada als escenaris de canvi climàtic i cabals ecològics adequats; c) Elaborar un Pla Nacional d’Aiguamolls; d) Suspensió del transvasament Siurana-Riudecanyes (Tarragona); i e) Retirar els recursos contra les sentències que bloquegen la construcció dels pantans de Biscarrués i Mularroya.

4. Avançar en una política agroalimentària respectuosa amb el medi ambient: a) Crear un grup de treball obert a les ONG ambientals per fixar el posicionament d’Espanya respecte a la reforma de la PAC. Espanya ha de liderar una PAC post2020 més justa, sostenible i saludable. Per a això, hauria d’assegurar més controls a la condicionalitat ambiental i que prioritàriament el finançament es destini a fins ambientals. b) Establir una moratòria sobre els nous projectes de ramaderia industrial i l’ampliació dels existents.

5. Posar en marxa mesures urgents per frenar la pèrdua de biodiversitat marina i terrestre. a) Oposar-se a la reforma de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat que s’està tramitant. b) Estimar la dotació mínima necessària del fons per a la conservació de la biodiversitat per complir amb les metes d’Aichi, l’Estratègia Europea de Biodiversitat i les Directives de Natura. c) Posar en marxa els plans de les espècies declarades en estat crític. d) Paralitzar les llicències de pesca de corall vermell a Catalunya. e) Reforçar la lluita contra la pesca il·legal IUU per continuar sent referent en la UE i liderant a nivell internacional.NUEVO MODELO ENERGÉTICO

7. Presentar un proyecto de Ley de Cambio Climático, que establezca un calendario para el cierre de las centrales nucleares y el carbón en 2025 y su sustitución por energías renovables. Como primeras medidas: a) Desbloquear la Proposición de Ley de autoconsumo eliminando el impuesto al sol y las trabas administrativas y apoyando la producción en instalaciones compartidas; b) Prohibir prospecciones petrolíferas en el mar (como las que se tramitan en el Mediterráneo) y tierra (incluyendo el fracking).

8. Transición energética. Entre las medidas que se pueden adoptar a más corto plazo están: a) Reevaluación de los proyectos de interconexiones gasistas pues son contradictorios con los objetivos climáticos de París. Cese de los proyectos con gran oposición social como el Midcat (proyecto de gasoducto España-Francia) y dudas sobre su viabilidad; b) Reevaluación de la inversión en grandes infraestructuras de transporte en función de las demandas reales; c) Retirar la demanda de la Abogacía General del Estado a la ampliación de la ZEPA de El Hito y denegar la autorización previa al ATC.


CALIDAD DE VIDA

9. Medidas efectivas contra la contaminación. Las acciones que supongan una mejora de la salud pública deben ser prioritarias, como: a) equiparación de impuestos del diésel con la gasolina; b) Revisión del defectuoso sistema de etiquetas de la DGT teniendo en cuenta las emisiones reales de los vehículos; c) apoyar los planes de mejora de calidad del aire de grandes ciudades (Madrid, Barcelona).

10. Reducir el uso de pesticidas en un 30% para 2020. España se debe alinear con los países de la UE más garantistas con la salud de la población y del medio ambiente en relación a las sustancias químicas tóxicas. En particular: a) Establecer objetivos ambiciosos de reducción de uso de plaguicidas, prohibiendo antes aquellos más peligrosos y los que interfieren con el sistema endocrino. b) Evitar la concesión de permisos generalizados para el uso de sustancia prohibidas; c) Prohibir el uso veterinario del diclofenaco para salvaguardar nuestras poblaciones de rapaces. d) Iniciar la elaboración de un Plan Nacional de Salud Ambiental.


Más información:

Teresa Rodríguez Pierrard (Amigos de la Tierra): 680 936 327
Roberto Herreros (Ecologistas en Acción): 617 026 432
Conrado García (Greenpeace): 660 471 267
Miguel López (SEO/BirdLife): 655 101 884
Coral García Barón (WWF): 609 346 838

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.