Europa dóna ales a la continuïtat de la contaminació a Espanya

  • Ecologistes en Acció considera que la decisió que acaba d’anunciar la Comissió Europea de no portar a Espanya al Tribunal de Justícia Europeu per excedir contínuament els límits de contaminants, fomentarà la reiteració d’aquests incompliments.
  • Encara que estem millor que fa 15 anys, gran part d’aquesta millora es deu a la crisi que ha provocat un menor consum de combustibles fòssils.

L’Estat espanyol porta excedint els valors legals per a diversos contaminants des de l’entrada en vigor de les normatives corresponents: diòxid de nitrogen (NO2) des de 2010, i partícules inferiors a 10 micres (PM10), des de 2005. La gestió de la contaminació realitzada ha estat la de la inacció. Això malgrat les més de 20.000 morts anuals que provoca l’exposició a aquests contaminants, segons l’Agència Europea de Medi ambient (AEMA).

L’incompliment reiterat dels límits legals en diverses zones de l’Estat espanyol va motivar l’obertura d’expedients d’infracció en 2009 per partícules PM10 i en 2015 per NO2, pendents des de llavors de remissió al Tribunal de Justícia Europeu. En un últim avís, la Comissió Europea va convocar a consultes als responsables ministerials tant de l’Estat espanyol com d’altres vuit Estats membres el passat 30 de gener.

Després de la reunió amb els representants dels Estats incomplidors, el Comissari de Medi ambient, Karmenu Vella, va declarar: “Hi ha hagut alguns indicis positius, però no suficientment substancials per canviar la perspectiva general”. Així mateix Vella advertia als Estats membres de la necessitat de prendre mesures contundents i urgents per lluitar contra aquest ”problema mortal”, i requeria documentació sobre els plans i mesures implementades per corregir la situació.

Encara que hi ha hagut poca transparència en el procés (Ecologistes en Acció va demanar conèixer què documentació havia estat enviada, però l’accés a la mateixa va ser denegat), hi ha constància que no s’han donat els passos ferms contra la contaminació que exigia el Comissari Vella. El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient (MAPAMA) ha remès, entre uns altres, els plans de millora de la qualitat de l’aire de la Ciutat de Madrid (Pla A) i de l’àrea metropolitana de Barcelona, així com el Pla Nacional Aire II del propi Ministeri.

Ecologistes en Acció considera que són documents sense executar i amb mesures insuficients que havien d’haver-se aprovat i aplicat fa més d’una dècada, per arribar a 2010 en condicions de poder complir els valoris límit de NO2. Ara hauríem d’estar en un estadi molt més avançat, de posada en pràctica d’aquests plans. D’altra banda, encara que el Pla A de Madrid suposa un gran avanç, encara no s’ha materialitzat i la ciutat de Madrid continua incomplint els valoris límit de NO2 i des de fa uns anys, també d’ozó troposfèric.

Respecte al Pla Aire II del MAPAMA, no és més que una recopilació de moltes de les accions que ja va recollir el Pla Aire I i que no es van dur a terme, més algunes vagues promeses sense amb prou feines compromís polític ni pressupostari que corre el risc de ser ‘aire’ en si mateix.

Per a Miguel Ángel Ceballos, coordinador de l’informe de Qualitat de l’Aire d’Ecologistes en Acció, “la nostra esperança era que la Comissió Europea per fi deixés clar a l’Estat espanyol que, com va dir al gener el Comissari Vella, la inacció té conseqüències. El que no les tingui, ens deixa desprotegits enfront de la contaminació. Dóna un missatge a les autoritats que no és necessari fer esforços addicionals per millorar la qualitat de l’aire”.

Nuria Blázquez, responsable de la campanya Dièsel de l’organització ecologista, explica: “Necessitem mesures contundents, sobretot necessitem disminuir dràsticament el trànsit rodat i en particular el dels vehicles dièsel, millorar el transport públic, potenciar el trànsit per als vianants i ciclistes, i desinvertir en infraestructures viàries i energies fòssils”.

Maria García, portaveu de l’àrea de contaminació de Ecologistes en Acció de Catalunya, qualifica de greu irresponsabilitat la decisió presa per la Comissió Europea en donar llicència perquè Barcelona i la seva àrea metropolitana segueixi incomplint els que límits legals de contaminació de diòxid de nitrogen. “La Comissió va determinar al gener passat que les mesures presentades per Barcelona no eren creïbles, oportunes ni efectives. No hi ha hagut cap canvi des de llavors, per la qual cosa veiem injustificat el canvi d’opinió a Brussel·les. Com en el frau dièsel, tot indica que s’ha respost a altres interessos que no l’obligació urgent de protegir la salut de la població” afegeix García.

Juan Bárcena, portaveu de l’àrea Contaminació Atmosfèrica d’Ecologistes en Acció Madrid, conclou: “El Comissari ha afirmat que encara que no porta als tribunals a l’Estat espanyol, estarà atent al compliment de les mesures proposades. Això deixa clara l’absoluta necessitat d’executar les accions de restricció del trànsit compromeses en el Pla A de Madrid en el menor temps possible: en cas contrari acabarem en els tribunals pròximament i ens veurem abocats a pagar una quantiosa multa”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.