Presentació de l´Informe: Incidencia ambiental y social del trasvase,Siurana-Riudecanyes (Tarragona).

Diverses organitzacions ecologistes sol·liciten al Govern central ia la Generalitat del Catalunya la clausura del transvasament Siurana-Riudecanyes (Tarragona)

Les organitzacions Ecologistes en Acció, GEPEC i Plataforma en Defensa de l’Ebre han sol·licitat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient,  i a l’Agència Catalana de l’Aigua, dependent de la Generalitat de Catalunya, la immediata clausura del transvasament que va des del riu Siurana (comarca del Priorat), a la riera de Riudecanyes (voltants de Reus), pel gran impacte ambiental i social que aquest transvasament s’està produint des de fa dècades a la vall del Siurana.

Les organitzacions esmentades han elaborat un informe on es detallen les afeccions ambientals i socials que genera aquest transvasament, que deixa pràcticament sec el riu Siurana durant diversos quilòmetres, afectant greument la vegetació de ribera i l’ecosistema fluvial en general. Així mateix, ha tingut un efecte molt negatiu a nivell social, hipotecant el desenvolupament dels pobles de la vall del Siurana, que des de 1950, any en què va començar a funcionar el transvasament, han perdut l’ordre de 45% de la seva població. Cal no oblidar que el transvasament Siurana-Riudecanyes és una obra que es va planificar fa més de 100 anys, sense tenir en compte per tant cap condicionant ambiental, ni d’equilibri territorial.

En l’informe també es proposen alternatives tècnicament viables per cobrir les demandes que actualment satisfà l’aigua del transvasament a la zona de Riudecanyes, que no suposen pràcticament obres, i que podrien posar-se en funcionament de manera gairebé immediata.

Es dóna la circumstància que es tracta d’un transvasament entre dues conques hidrogràfiques diferents. La Conca de l’Ebre (el Siurana desemboca a l’Ebre), que depèn del Govern Central, i les Conques Internes de Catalunya, la gestió és competència de la Generalitat de Catalunya. Per això s’ha realitzat la sol·licitud de clausura del transvasament a les dues administracions, amb les que les organitzacions esperen mantenir contacte en els pròxims dies.

El transvasament Siurana-Riudecanyes és una obra ja obsoleta, de gran impacte ambiental i social, i per a la qual ha alternatives que podrien posar-se en marxa de forma immediata. Així, les organitzacions Ecologistes en Acció, GEPEC i Plataforma en Defensa de l’Ebre no veuran les seves accions fins aconseguir la clausura completa i definitiva d’un transvasament propi d’una altra època.

Més informació:

Santiago Martín Barajas, portaveu d’Ecologistes en Acció, 656.925.083
Quim Pérez, portaveu d’Ecologistes en Acció i coordinador de l’àrea d’Aigua d’Ecologistes en Acció, 647.915.639

____________________

Varias organizaciones ecologistas solicitan al Gobierno central y a la Generalitat del Catalunya la clausura del trasvase Siurana-Riudecanyes (Tarragona)

Las organizaciones Ecologistas en Acción, GEPEC y Plataforma en Defensa del Ebro han solicitado al Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, y a la Agencia Catalana del Agua, dependiente de la Generalitat de Catalunya, la inmediata clausura del trasvase que va desde el río Siurana (comarca del Priorat), a la riera de Riudecanyes (inmediaciones de Reus), por el gran impacto ambiental y social que dicho trasvase está produciendo desde hace décadas en el valle del Siurana.

Las organizaciones mencionadas han elaborado un informe donde se detallan las afecciones ambientales y sociales que genera dicho trasvase, que deja prácticamente seco el río Siurana durante varios kilómetros, afectando gravemente a la vegetación de ribera y al ecosistema fluvial en general. Asimismo, ha tenido un efecto muy negativo a nivel social, hipotecando el desarrollo de los pueblos del valle del Siurana, que desde 1950, año en el que empezó a funcionar el trasvase, han perdido del orden de 45% de su población. No hay que olvidar que el trasvase Siurana-Riudecanyes es una obra que se planificó hace más de 100 años, sin tener en cuenta por tanto ningún condicionante ambiental, ni de equilibrio territorial.

En el informe también se proponen alternativas técnicamente viables para cubrir las demandas que actualmente satisface el agua del trasvase en la zona de Riudecanyes, que no suponen prácticamente obras, y que podrían ponerse en funcionamiento de manera casi inmediata.

Se da la circunstancia de que se trata de un trasvase entre dos cuencas hidrográficas diferentes. La Cuenca del Ebro (el Siurana desemboca en el Ebro), que depende del Gobierno Central, y las Cuencas Internas de Catalunya, cuya gestión es competencia de la Generalitat de Catalunya. Por ello se ha realizado la solicitud de clausura del trasvase a las dos administraciones, con las que las organizaciones esperan mantener contacto en los próximos días.

El trasvase Siurana-Riudecanyes es una obra ya obsoleta, de gran impacto ambiental y social, y para la que existen alternativas que podrían ponerse en marcha de forma inmediata. Así, las organizaciones Ecologistas en Acción, GEPEC y Plataforma en Defensa del Ebro no cesarán en sus acciones hasta conseguir la clausura completa y definitiva de un trasvase propio de otra época.

Más información:

Santiago Martín Barajas, portavoz de Ecologistas en Acción, 656 925 083

Quim Pérez, portavoz de Ecologistes en Acció y coordinador del área de Agua de Ecologistas en Acción647 915 639

Salut

Fernando “Topo” Saz

  Ecologistes en Acció de Catalunya

Carrer de Sant Pere Més Alt, 31, 2º 3ª 08003 Barcelona Teléfono: 648 76 11 99

www.ecologistesenaccio.org/catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.