Ecologistes en Acció demana al Parlament Europeu que rebutgi els criteris sobre disruptors endocrins adoptats pel grup d’experts en pesticides

· Representants del Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos han adoptat els criteris de definició de les substàncies que afecten al sistema hormonal (disruptors endocrins).

· Les organitzacions de la coalició EDC Free Europe, entre les que es troba Ecologistes en Acció, consideren que aquests criteris no serviran per protegir la salut de la població ni el medi ambient.

La coalició internacional EDC Free Europe, a la qual pertany Ecologistes en Acció, lamenta que els criteris de definició de disruptors endocrins aprovats avui pel Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos són insuficients per garantir l’elevat nivell de protecció de la salut humana i del medi ambient que reclamen els científics i la ciutadania de tota la Unió Europea (UE).

Abans de la votació d’avui, tres de les majors societats científiques van aixecar la veu d’alarma a causa de les mancances dels criteris proposats i van demanar als estats membres que no els aprovessin en la seva redacció actual. Mentrestant, més de 458.000 europeus han signat una petició que demana als Estats membres el rebuig de la proposta de la Comissió Europea.

Els punts de la proposta aprovada que més preocupen Ecologistes en Acció són:

– Els criteris requereixen un nivell d’evidència irrazonablemente elevat per a la identificació de substàncies com disruptores endocrines, el que farà que pocs disruptors endocrins siguin identificats com a tals i exposarà a la població a anys de perill innecessàriament.

– La inclusió d’una excepció que evitarà que certs pesticides i biocides dissenyats expressament per actuar com a disruptors endocrins siguin identificats amb tals, el que debilitarà l’objectiu de la llei de pesticides i biocides, que no és altre que eliminar l’ús de tots els disruptors endocrins.

_ Els criteris contradiuen el mandat de la UE d’fixar criteris horitzontals per als disruptors endocrins i minimitzar l’exposició, com es va decidir en el 7è Programa d’Acció en matèria de Medi Ambient.

“Uns criteris ferms sobre disruptors endocrins permetrien a Europa ser un exemple mundial i iniciar mesures urgents per reduir la nostra exposició innecessària a substàncies tòxiques. Els criteris votats avui contenen greus errors i requereixen tal nivell d’evidència que no protegiran les persones ni a la fauna silvestre. Demanem al Parlament Europeu que rebutgi aquests criteris “, ha afirmat Genon K. Jensen, portaveu d’EDC Free Europe.

Mentre Suècia i Dinamarca han defensat una postura ambiciosa per protegir la salut humana i el medi ambient fins a la votació final, Ecologistes en Acció lamenta el vot a favor d’Espanya, així com el canvi de posició de França en l’últim moment.

La manca de previsió dels Estats membres de la UE tindrà com a resultat un cost significatiu per a la salut pública i la societat. Una estimació conservadora parla d’un cost d’almenys 163.000 milions d’euros a l’any en els pressupostos de salut pública a la UE a causa de les malalties derivades de l’exposició a disruptors endocrins.

Més informació: Kistiñe García, responsable de comunicació de la campanya Lliures de contaminants hormonals d’Ecologistes en Acció, 626.083.544

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.