Un altre nou retard en l’elaboració de criteris per als disruptors endocrins posa en risc la salut humana i el medi ambient

· Els criteris per identificar els tòxics disruptors endocrins, també anomenats contaminants hormonals o EDC, la decisió s’esperava avui, continuen causant desacord entre els estats membres de la Unió Europea (UE).

· La coalició EDC-Free, de la qual forma part Ecologistes en Acció, exhorta a la Comissió Europea i als Estats membres a que modifiquin la proposta actual per garantir la protecció de la població i el medi ambient i adverteix que aquest retard i el fracàs en acordar els criteris mantenen en perill la salut humana innecessàriament.

La coalició ha criticat, en repetides ocasions, que la proposta requereix una càrrega de prova poc realista que fa molt difícil i retarda la identificació de substàncies com disruptores endocrines. Una altra crítica es refereix a l’exempció de la definició de certs plaguicides i biocides dissenyats precisament per alterar el sistema endocrí, el que soscavaria greument la protecció. EDC-Free també adverteix a la Comissió Europea i als Estats membres que la indústria vol introduir, en la regulació de plaguicides, una excepció basada en l’avaluació de riscos que generaria una exposició contínua de persones i ambient a barreges de pesticides tòxics.

Després d’anys de retard, la Comissió Europea va proposar, al juny de 2016, un conjunt de criteris que han passat per diverses versions i han estat objecte de llargues crítiques. Els criteris es van publicar després d’una sentència del Tribunal de Justícia de la UE que va constatar que la Comissió Europea havia infringit la legislació de la UE a l’endarrerir l’adopció d’aquests criteris.

“La ciència és clara sobre els efectes nocius i irreversibles dels disruptors endocrins. Ha arribat el moment d’actuar i Europa té l’oportunitat de donar exemple. Els criteris de protecció enfront de disruptors endocrins són necessaris per reduir l’exposició de les persones a aquestes substàncies tòxiques i reduir càrregues innecessàries en els pressupostos públics “, diu Genon K. Jensen, portaveu de la col·lació EDC-Free Europa.

Tant científiques i científics com a organitzacions ecologistes i de la salut han demanat sistemàticament l’adopció de criteris de qualitat i científicament sòlids per accelerar les accions dirigides a reduir l’exposició de la població als disruptors endocrins. A més, més de 364.000 ciutadans han signat una petició perquè els Estats membres prenguin mesures per prohibir els EDC.

La manca de criteris per minimitzar l’exposició als EDCS causa greus danys en els ecosistemes i en la salut humana, a més de suposar una elevada càrrega per als pressupostos de salut pública per les malalties derivades de l’exposició a EDC, que a la UE es s’estima en 163.000 milions d’euros a l’any. En la seva versió actual, la proposta de criteris s’oposa a l’enfocament de millora de la reglamentació del que la Comissió ha fet el seu lema.

La coalició EDC-Free, de la qual forma part Ecologistes en Acció, demana a la Comissió Europea i als Estats membres que modifiquin la proposta actual perquè l’exposició als disruptors endocrins pugui reduir-se ràpidament i es protegeixi el medi ambient i la salut.
Més informació: Kistiñe García, responsable de comunicació de la campanya Lliures de contaminants hormonals d’Ecologistes en Acció, 626.083.544

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.