TTIP – CETA: El poder popular venç sobre les elits polítiques!

Català – Castella 

Nota de premsa – 12 de mayo de 2017
TTIP – CETA: El poder popular venç sobre les elits polítiques!

El Tribunal General de la Unió Europea anul·la la decisió arbitrària de la Comissió Europea de no registrar la Iniciativa Ciutadana Europea “Stop TTIP/CETA” amb la qual es van recollir més de 3 milions de signatures.

Saludem la decisió del Tribunal General de la Unió Europea per la qual anul·la la decisió arbitrària de la Comissió Europea de no registrar les signatures de la Iniciativa de Ciutadania Europea “Stop TTIP/CETA”

Al setembre de 2014, la Comissió Europea va denegar el registre de la Iniciativa Ciutadana Europea “Stop TTIP/CETA”. Avui, el Tribunal General de la Unió Europea va dictaminar que la denegació mancava de fonament jurídic.

La iniciativa pretén impedir el TTIP i CETA perquè inclou mecanismes judicials i legislatius fets a mesura per les grans corporacions que suposen una amenaça per a la democràcia i l’Estat de Dret. Contràriament a les al·legacions presentades per la Comissió Europea per denegar la proposta ciutadana, el Tribunal assenyala que res justifica excloure del debat democràtic l’obertura de negociacions sobre acords internacionals.

“La negativa de la Comissió Europea a registrar la Iniciativa Ciutadana Europea va ser arbitrària i il·legal, responent als interessos antidemocràtics de les elits europees. No estaven disposats a escoltar les veus de la ciutadania que porta manifestant-se durant anys contra les seves polítiques que debiliten els estàndards de protecció laboral, social i mediambiental, tals com els tractats de comerç i inversió TTIP i CETA. Saludem la decisió d’avui, ja que honra la lluita social de milers d’activistes als països de la UE”, assenyala la campanya estatal “No al TTIP, CETA i TiSA”.

Després de la negativa de la Comissió Europea, centenars d’organitzacions socials, sindicals, ecologistes i polítiques van llançar la campanya “Stop TTIP/CETA” amb un format d’Iniciativa de Ciutadania Europea acte-organitzada. En el termini d’un any es van recollir 3,5 milions de signatures contra el TTIP i el CETA en tota la Unió Europea, al mateix temps que van aconseguir quòrums obligatoris en 23 Estats membres (segons el dret comunitari només 7 són necessaris).

Després de la sentència d’avui, en la qual el Tribunal General de la Unió Europea planteja dubtes sobre l’actuació “sense fonament jurídic” de la Comissió Europea, els 3,5 milions de ciutadans de la UE mereixen una audiència al Parlament Europeu.

Mentrestant, el CETA (acord entre la Unió Europea i Canadà) ha estat negociat i ratificat pel Consell Europeu i el Parlament Europeu amb procediments opacs i sense debat públic.

“La Comissió Europea no hauria de poder detenir tan fàcilment les iniciatives ciutadanes, ja que anul·la un dels principis fonamentals de la Unió: el dret de participar en la vida democràtica”, comenta la campanya estatal “No al TTIP, CETA i TiSA”.

Ara, que el tractat UE-Canadà està en tràmit parlamentari al Congrés de l@s Diputad@s, sense que el Govern informi sobre les conseqüències del tractat, la campanya estatal “No al TTIP, CETA i TiSA” espera que aquesta decisió faci reflexionar als grups parlamentaris que intenten impedir qualsevol control parlamentari i debat públic sobre com afecta a les nostres vides les polítiques comercials.

Decisió del Tribunal:  https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-05/cp170049es.pdf

Més informació:

www.noalttip.org

______________________________________________

Nota de prensa – 12 de mayo de 2017

 

TTIP – CETA: ¡El poder popular prevalece sobre las élites políticas!

 

El Tribunal General de la Unión Europea anula la decisión arbitraria de la Comisión Europea de no registrar la Iniciativa Ciudadana Europea “Stop TTIP/CETA” de la que se recogieron más de 3 millones de firmas.

 

Saludamos la decisión del Tribunal General de la Unión Europea anulando la decisión arbitraria de la Comisión Europea de no registrar las firmas de la Iniciativa de Ciudadanía Europea “Stop TTIP/CETA”

 

En septiembre de 2014, la Comisión Europea denegó el registro de la Iniciativa Ciudadana Europea “Stop TTIP/CETA”. Hoy, el Tribunal General de la Unión Europea dictaminó que la denegación carecía de fundamento jurídico.

 

La iniciativa pretende impedir el TTIP y CETA porque incluye mecanismos judiciales y legislativos hechos a medida por las grandes corporaciones que suponen una amenaza para la democracia y el Estado de Derecho. Contrariamente a las alegaciones presentadas por la Comisión Europea para denegar la propuesta ciudadana, el Tribunal señala que nada justifica excluir del debate democrático la apertura de negociaciones sobre acuerdos internacionales.   

 

“La negativa de la Comisión Europea a registrar la Iniciativa Ciudadana Europea fue arbitraria e ilegal, respondiendo a los intereses antidemocráticos de las élites europeas. No estaban dispuestos a escuchar las voces de la ciudadanía que se lleva manifestando durante años contra sus políticas que debilitan los estándares de protección laboral, social y medioambiental, tales como los tratados de comercio e inversión TTIP y CETA. Saludamos la decisión de hoy, ya que honra la lucha social de miles de activistas en los países de la UE”, señala la campaña estatal “No al TTIP, CETA y TiSA”.

 

Tras la negativa de la Comisión Europea, cientos de organizaciones sociales, sindicales, ecologistas y políticas lanzaron la campaña “Stop TTIP/CETA” con un formato de una Iniciativa de Ciudadanía Europea auto-organizado. En el plazo de un año se recolectaron 3,5 millones de firmas contra el TTIP y el CETA en toda la Unión Europea, al tiempo que alcanzaron quórums obligatorios en 23 Estados miembros (según el derecho comunitario sólo 7 son necesarios).

 

Tras la sentencia de hoy, en la que el Tribunal General de la Unión Europea plantea dudas sobre la actuación “sin fundamento jurídico” de la Comisión Europea, los 3,5 millones de ciudadanos de la UE merecen una audiencia en el Parlamento Europeo.

 

Mientras tanto, el CETA (acuerdo entre la Unión Europea y Canadá) ha sido negociado y ratificado por el Consejo Europeo y el Parlamento Europeo con procedimientos carentes de transparencia y sin debate público.

 

“La Comisión Europea no debería poder detener tan fácilmente las iniciativas ciudadanas, ya que anula uno de los principios fundamentales de la Unión: el derecho de participar en la vida democrática”, comenta la campaña estatal “No al TTIP, CETA y TiSA”.

 

Ahora, que el tratado UE-Canadá está en trámite parlamentario en el Congreso de l@s Diputad@s, sin que el Gobierno informe sobre las consecuencias del tratado, la campaña estatal “No al TTIP, CETA y TiSA” espera que esta decisión haga reflexionar a los grupos parlamentarios que intentan impedir cualquier control parlamentario y debate público sobre cómo afecta a nuestras vidas las políticas comerciales.

 

Decisión del Tribunal:  https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-05/cp170049es.pdf

 

Más información:

http://www.noalttip.org/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s