Protesta internacional contra el BBVA per exigir la seva desinversió en l’oleoducte DAPLe #DefundDAPL

Organitzacions socials de nord-americans que viuen a Europa se sumen a Ecologistes en Acció per exigir al banc BBVA que deixi de finançar el projecte Dakota Access Pipeline (DAPL), per no contribuir a l’escalfament global i de la vulneració de drets humans.

El passat 2 de febrer i com a part de la campanya internacional #DeFundDAPL, Ecologistes en Acció lliurava en una oficina del BBVA a Madrid un manifest amb més de 700.000 signatures per exigir a l’entitat bancària que es retirés del consorci que finança el projecte DAPL.

Davant el silenci que ha mantingut el banc sobre aquest tema, avui es realitza en una nova acció dirigida a BBVA per exigir que retiri la seva inversió en la construcció del polèmic oleoducte Dakota Access Pipeline. Ecologistes en Acció comptarà amb el suport de grups coneguts com “Resistance”, col·lectius de nord-americans que van sorgir com a reacció a la victòria electoral de Donald Trump el passat mes de novembre.

En paral·lel al que va començar a sorgir als Estats Units en les setmanes següents a la victòria a les urnes de Trump, fora del país nord-americà, comunitats de ciutadanes i ciutadans nord-americans es van organitzar en aquests grups activistes. Grups com Women ‘s March Barcelona, ​​Madrid Resistance i American Resistance Sevilla, així com altres a Granada, València, Màlaga, Eivissa i Mallorca, van organitzar protestes coincidint amb la presa de possessió de Trump, i han continuat realitzant activitats coordinadament. Una d’aquestes activitats és la denúncia de DAPL.

El projecte DAPL suposa la construcció d’un oleoducte que passaria sota el llac Oahe i el riu Missouri a Dakota del Nord, als Estats Units. Tal com està projectat, dividirà els territoris sagrats de la tribu Sioux de Standing Rock així com les terres que els van ser concedides per tractats. Així mateix, l’oleoducte amenaça la principal font d’aigua potable de la tribu i els recursos hídrics de la regió.

Aquest projecte ha trobat una ferma resistència per part de la tribu Sioux i els seus nombrosos aliats, i ha aconseguit aixecar una veritable onada de solidaritat internacional. Els grups activistes, autodenominats “Protectors de l’Aigua”, han estat reprimits de manera violenta en diverses ocasions per la policia i forces de seguretat privades que treballen per a les empreses constructores del projecte. I encara que la construcció del projecte va ser paralitzada cautelarment sota l’administració Obama, l’arribada de Donald Trump a la presidència dels EUA ha suposat la represa de les obres. L’oleoducte podria estar acabat en pocs mesos.

BBVA es troba entre les 32 entitats financeres a nivell internacional que financen DAPL directament o bé a través d’alguna de les seves empreses promotores, com Sunoco Logistics, Energy Transfer Partners o Energy Transfer Equity. La campanya internacional dirigida a bancs inversors en el DAPL ha aconseguit que entitats com l’holandesa ING, la noruega DNB o la francesa BNP Paribas hagin posat fi a la seva vinculació financera amb l’oleoducte. No obstant això, BBVA no ha mostrat de moment cap intenció d’imitar a aquests bancs i tot i que afirma haver-se reunit amb representants de la tribu Standing Rock, no ha revelat el contingut de la reunió i s’ha limitat a dir que “continuarà en contacte amb seus clients per analitzar la qüestió “.

En aquesta ocasió -amb l’etiqueta # aBBVAnoleImporta- Ecologistes en Acció torna a insistir en les xarxes socials, omplint Facebook, Twitter, Instagram i YouTube amb missatges on exigeix ​​al BBVA la desinversió en DAPL i en altres projectes que fomentin l’ús de combustibles fòssils sense reparar en les violacions dels drets i el benestar de pobles originaris. “Demanem al BBVA que, igual que han fet altres bancs com ING, vengui les seves participacions en els préstecs vinculats al DAPL ia les empreses promotores, i es comprometi a respectar i promoure en el futur el principi de consentiment previ, lliure i informat de els pobles originaris a tot el món “, afirma Yago Martínez Álvarez, portaveu d’Ecologistes en Acció.

Per als grups de nord-americans serà la tercera vegada en un mes i mig que clamen davant les portes virtuals de l’entitat bancària espanyola. Els passats 16 i 30 de març, en sengles campanyes online, van demanar al BBVA la desinversió en DAPL i que fes públic el contingut de la reunió amb la tribu Standing Rock. En la segona d’aquestes campanyes dels grups de nord-americans a Espanya formaven part d’un esforç coordinat més ampli. Grups homòlegs a Itàlia es van dirigir a Intesa Sanpaolo, a Alemanya a Deutsche Bank, a Suïssa a Crédit Suisse ia França als tres bancs francesos encara vinculats amb DAPL: Société Générale, Natixis i Crédit Agricole.

“Igual que l’escalfament global afecta el planeta sencer, tampoc els mecanismes que financen els combustibles fòssils que ho està causant coneixen fronteres”, afirma Cecilia Gómez-Engler, del col·lectiu Wome

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s