#DesmuntantAirbnb 29/3: ni okupes, ni partits, ni delinqüents ni hotelers: veïnat organitzat!

El passat 29 de març vam portar a terme la segona acció #UNFairbnb, reservant a Airbnb un pis il·legal per tal de denunciar una xarxa que lloga il·legalment aquest i altres 12 habitatges mitjançant un administrador professional, la usurpació de llicències d’altres HUTs legals i les plataformes Airbnb, Booking i Homeaway.

L’acció va provocar molta literatura periodística per diferents motius, entre els quals l’aparició en el pis de l’administrador en qüestió, el Mark Serra i Parés, en un exercici d’impunitat que la realitat avala fins ara,malauradament. Aquest fet i la posterior publicació d’algunes informacions mereixen un aclariment i una petita actualització.
  • s’ha parlat d’okupació: fals; el pis va ser llogat a Airbnb per una persona que, a continuació, va convidar-hi algunes amistats; després de comprovar que el pis no té llicència d’HUT, s’hi va permetre l’accés a la inspecció municipal i la Guàrdia Urbana
  • en canvi, el Sr. Mark Serra va irrompre al pis sense permís i amb la seva pròpia clau, quan ell mateix l’havia llogat; això és, probablement, violació de domicili
  • per altra banda, la seva actitud  a base de crits, insults, empentes i mentides va ser absolutament de vergonya aliena; després de tractar amb agressivitat verbal i física la inspectora municipal, la Guàrdia Urbana, la premsa i algunes activistes que hi havia en aquell moment al pis, els agents van obrir contra ell diligències que podrien acabar en denúncia per agressió.
Però potser el més preocupant i trist han estat les lectures partidistes de l’acció; diferents mitjans i individus l’han atribuïda a un cert partit, i/o l’han llegida com a atac a un altre.
L’acció estava organitzada, signada i reivindicada per Ciutat Vella No Està En Venda i l’ABTS. Ambdós són espais plurals no partidistes. És patètic veure com uns i altres són incapaços d’entendre en què consisteixen els moviments socials o el veïnat organitzat.
Per altra banda, sentim ràbia per l’intent recent del Gremi d’Hotelers de Barcelona de capitalizar en el seu interès privat el gran ressò mediàtic de la nostra acció. El sector hoteler de Barcelona és un dels grans culpables històrics de la destrucció de parc d’habitatge i expulsió de veïnat. Que ho hagi fet amb la complicitat de l’administració no és excusa. L’expulsió amb llicència d’hotel sembla ser legal, però no és legítima. El Gremi d’Hotelers hauria de tenir un mínim de decència i no manipular una acció autònoma pel dret a l’habitatge destinant-la a augmentar el seu negoci.
Actualitzem algunes dades:
  • el precinte del pis, que en principi semblava immediat, es va endarreir per la violenta aparició de l’administrador; ara, segurament, requerirà una ordre judicial
  • insistim: el sistema establert és lentíssim i injustament garantista amb la propietat
  • els pisos denunciats continuen funcionant de manera il·legal i usurpant llicències alienes: els podeu trobar a les pàgines de les diferents plataformes, i cada dia veiem com hi entren turistes i en surten bosses de roba bruta
  • després de dures negociacions, hem aconseguit que Airbnb torno els casi 400€ va costar la reserva, però manté el perfil i els anuncis del Mark Serra (ara sense cap número de llicència)
  • Booking i Homeaway continue publicant els anuncis amb llicència usurpada.
Quant a nosaltres, òbviament continuarem lluitant pel dret a l’habitatge. Cosa que, dins el context hiper-turistitzat de Ciutat Vella, inclou continuar lluitant contra hotels i pisos turístics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.