Un grup d’activistes destapa una xarxa de pisos turístics il·legals a Barcelona administrats per Mark Serra

Dues plataformes veïnals lloguen un dels seus habitatges turístics sense llicència a Ciutat Vella i ho denuncien als mitjans de comunicació i al servei d’inspecció de l’Ajuntament de Barcelona

En una acció de denuncia que rebla la que ja van realitzar el passat mes de setembre per a denunciar la pèrdua d’habitatge pel seu desplaçament com a ús turístic, la plataforma veïnal Ciutat Vella No Està en Venda i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) han posat al descobert un pis turístic il·legal al carrer Princesa del barri de la Ribera de Barcelona que formaria part d’una xarxa més àmplia que acumula tota mena d’irregularitats. L’administrador Mark Serra és membre de la Plataforma Pro Viviendas Turísticas i, reiteradament, ha manifestat la seva oposició a les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona en relació als pisos turístics.

El passat dimarts 28 de març van reservar un dels habitatges a través de la plataforma Airbnb i avui ho han fet públic. Aquest matí, quan les activistes es disposaven a començar a llegir el manifest des del balcó del pis turístic, Mark Serra hi ha arribat, acompanyat per dos homes corpulents. En paral·lel també s’ha personat a l’immoble un equip d’inspectors municipals, acompanyat per un agent de la Guàrdia Urbana de paisà, segons que han confirmat fonts de l’Ajuntament. L’intermediari ha fet fora a empentes tothom, inclosa la persona que s’ha identificat com a “policia”, i ha colpejat les càmeres de la productora Metromuster i d’un equip de la BBC, que ho estaven enregistrant. La inspectora de l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat a posteriori que, pel caràcter de l’expedient, és probable que es procedeixi a clausurar el pis il·legal imminentment. Finalment, les activistes han llegit el comunicat a peu de carrer.

Els pisos del bloc del número 22 d’aquest carrer del centre de la ciutat pertanyen a la família Brunells, propietària de la Pastisseria Brunells, situada al local de sota, però són administrats pel matrimoni format per Xavier Barba i Mark Serra, segons el dossier informatiu repartit per les activistes del col·lectiu veïnal. Ambdós estan associats al Partit Demòcrata Català i Serra figurava com a número set de la llista per Barcelona de Solidaritat per la Independència l’any 2010, que encapçalava l’expresident del FC Barcelona Joan Laporta. Al dossier també hi figuren altres dotze pisos turístics administrats pel matrimoni a Ciutat Vella, cap d’ells amb llicència d’habitatge d’ús turístic (HUT).

Si en la darrera acció de la plataforma l’objectiu era denunciar dotze apartaments turístics il·legals monopolitzats en unes poques mans –actualment aquells pisos han desaparegut d’Airbnb i no s’hi detecta activitat, segons l’ABTS–, en aquesta ocasió han volgut denunciar “les tres potes de l’engranatge d’Airbnb” que operen amb la gestió i el lucre dels pisos turístics.

En primer lloc, apunten cap a administradors professionals o intermediaris que operen com a falsos amfitrions, ja que, com en el cas de Barba i Serra, no en són els propietaris. Les activistes també posen el focus sobre els propietaris dels pisos i els grans tenidors. Denuncien que, lluny de l’argument que utilitza Airbnb com a plataforma basada en l’economia col·laborativa que garanteix un plus econòmic per a les classes mitjana i baixa, “la propietat dels pisos sovint correspon a classes acomodades que es lucren i extravien la funció social de l’habitatge”. Segons el comunicat de la plataforma, “entre els propietaris d’alguns dels pisos denunciats amb aquesta acció, hi ha l’administrador dels cotxets turístics grocs Go-Cars o la directora d’una escola privada”. Finalment, apunten a la responsabilitat de les plataformes Airbnb, Booking i Homeaway com a “col·laboradores necessàries en aquesta suma d’il·legalitats, ja que anuncien apartaments il·legals amb números de llicència corresponents a altres apartaments legals de la ciutat”. En el cas del pis del carrer Princesa, la llicència correspon a un HUT situat a ronda Universitat. Segons fonts municipals, fer servir un número de llicència d’un habitatge turístic per llogar un pis diferent “no és legal, sota cap circumstància. Encara que els dos pisos siguin de la mateixa propietat”. L’any 2016, Booking va assegurar que deixava de publicitar anuncis de pisos il·legals i Airbnb va anunciar fa dos mesos que limitava els pisos a Ciutat Vella a un per amfitrió.

Cartell penjat a l’interior del pis, on Serra avisa a les turistes que no obrin la porta si són reclamades per inspectors municipals, ja que “les investigacions de l’Ajuntament són il·legals”

Sense llicència i sense impostos

Segons les activistes, als barris de Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera al districte de Ciutat Vella, Mark Serra és propietari d’un pis turístic i administrador del lloguer d’altres dotze immobles sense llicència mitjançant les plataformes Airbnb, Booking i Homeaway. Fonts municipals confirmen que “la base de dades del web d’allotjaments turístics de Barcelona s’actualitza diàriament, és a dir, si no hi consten és que no tenen llicència”.

“La base de dades del web d’allotjaments turístics de Barcelona s’actualitza diàriament, és a dir, si no hi consten és que no tenen llicència”, diuen des del consistori

Per fer la gestió, Serra utilitza un perfil amb el seu nom i telèfon, però amb una foto falsa. A més, als comentaris que aporten les clientes de la seva experiència a cadascun dels pisos es fa referència a Mark. Segons la investigació de l’ABTS, la gestió dels lloguers d’alguns dels pisos es realitza a través de Donec Perficiam SL (en llatí “Fins a aconseguir-ho”), empresa de la qual Serra era administrador únic fins al passat mes d’octubre, quan va traspassar el càrrec cap al seu marit Xavier Barba.

Les proves gràfiques obtingudes mitjançant la càmara oculta d’una falsa llogatera demostren que ell és l’encarregat d’entregar les claus del pis i, alhora, segons les persones que han fet d’esquer, de cobrar 6 euros en efectiu de taxa turística (0.75 per hoste i nit), sense cap contracte o signatura. Crida l’atenció un cartell penjat a l’interior del pis turístic il·legal, on Serra avisa a les turistes que no obrin la porta si són reclamades per inspectors municipals, ja que “les investigacions de l’Ajuntament són il·legals”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.