La XXI Edició de la Setmana sense Pesticides comença amb activitats en més de vint països

La Setmana sense Pesticides és una campanya anual internacional que aquest 2017 arriba a la seva dotzena edició amb activitats a 20 països i la implicació de més de 400 organitzacions preocupades per la salut, el medi ambient i els drets del sector agrari. Ecologistes en Acció, com a part d’aquesta campanya, portarà a terme diverses activitats dirigides a sensibilitzar sobre la problemàtica lligada als plaguicides i les alternatives a l’ús d’aquests verins.

La primavera no només comença amb la florida de les plantes i l’augment de les hores de sol, sinó també amb la fumigació de pesticides en els camps, parcs, cunetes i jardins. Per aquest motiu, més de 400 organitzacions a tot el món s’han coordinat per organitzar la Setmana sense Pesticides, deu dies d’accions per sensibilitzar la població i a les administracions sobre la importància de retirar aquests verins de la nostra alimentació i del nostre entorn. Ecologistes en Acció, com a part d’aquesta campanya, ha organitzat múltiples activitats en diferents ciutats espanyoles i ha editat en paper alguns materials informatius.

Espanya és el país europeu amb major consum de pesticides, amb un consum que supera les 40.000 tones anuals i l’aplicació mitjana de 3 kg / ha, aconseguint en el cas de la vinya els 12 kg / ha entre herbicides, insecticides i fungicides.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que prop d’un cinquè dels 12 milions de casos de càncer que es diagnostiquen cada any al món es poden atribuir a exposicions ambientals i ocupacionals. Aquests i altres dades de l’OMS confirmen que moltes de les malalties no infectocontagioses es deriven de l’exposició química ambiental en el seu concepte més ampli: alimentació, hàbits de vida i medi ambient.

L’ús de pesticides en agricultura ha estat creixent des de la revolució verda i ha contaminat aigües, sòls i aliments, provocant importants problemes ecològics i sanitaris. Molts dels plaguicides utilitzats són retirats després de comprovar-seva elevada toxicitat després d’anys d’utilització i són múltiples les publicacions científiques que relacionen el nostre contacte quotidià amb herbicides i insecticides amb càncers, malalties degeneratives, deficiències neurològiques i alteracions del sistema endocrí.

Per tot això, cada vegada s’estenen i demanen més alternatives per a la producció d’aliments i per a la gestió dels espais públics que no impliquin l’ús de pesticides, que siguin ecològicament més sostenibles i socialment justes. La superfície dedicada al cultiu ecològic no ha deixat de créixer al nostre país en els últims anys i, tot i que encara la major part dels aliments ecològics produïts a Espanya s’exporten a l’estranger, el consum nacional d’aliments lliures de pesticides va augmentant.

En paral·lel més de 200 administracions públiques han acordat algun tipus de protecció de la ciutadania enfront de plaguicides, comprometent-se a no utilitzar el controvertit herbicida glifosat en zones públiques, no usar productes de neteja classificats com a disruptors hormonals en edificis públics o directament fer una gestió ecològica de parcs i jardins.

Així mateix actualment hi ha una recollida de signatures per a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) amb la qual s’apel·la a la Comissió Europea a que proposi als Estats membres la prohibició del glifosat, la reforma del procediment d’aprovació de pesticides i l’establiment d’objectius de reducció de l’ocupació de pesticides de caràcter vinculant a tota la Unió Europea.

Més informació:    Fernando “Topo” Saz portaveu de ASiA, 649651952

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s