La multiplicació (científica) dels peixos/ La barca de l’Andreu

Avui volem parlar d’aqüicultura, o sigui, la cria d’éssers aquàtics, amb finalitats comercials o de repoblació…però abans de fer-ho, hem volgut conèixer de primera mà si la nostra pesca és una pràctica sostenible. Ho farem gràcies a una conversa entre pescadors (Miquel Illa, patró Major Confraria de Vilanova i la Geltrú), ecologistes (Lydia Chaparro, ecologistes en acció)  i administració (Rosario Allué, directora general de pesca).

En els darrers anys, els productes provinents de l’aqüicultura ja superen, a nivell mundial, als extrets amb la pesca. Els seus defensors creuen que és el complement natural de la pesca i no pas un substitutiu, però encara hi ha moltes veus crítiques envers el plantejament productiu de l’aqüicultura.

Amb la idea que trobar l’equilibri és una tasca que requereix esforç, voluntat, coordinació i entesa, ens endinsem en el món de l’aqüicultura i per a fer-ho viatgem cap al sud, al Delta de l’Ebre, la zona amb més concentració d’aqüicultura del nostres país, basada en les bivalves. Allà hi ha l’IRTA, l’Institut de Recerca Alimentària, on la seva directora, Dolores Furones, ens explica la seva funció.

Una de les particularitats de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita és que està al costat dels productors, el que facilita una cooperació eficaç i ràpida, per això parlem Gerardo Bonet de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta (Fepromodel), per què fa anys que tenen un projecte pendent: el grúmol.

Més enllà de projectes concrets com el del Grúmol, els investigadors de l’IRTA treballen diàriament en processos com les malalties dels bivalves. Aquí, la Noèlia Carrasco ens ensenyarà com treballen un problema concret relacionat amb l’aqüicultura.

Cal que tinguem en compte que som importadors de més del  60% dels productes aquàtics que consumim. És per aquest motiu que, a banda d’investigar problemes concrets en coordinació amb els productors, des de l’IRTA també es treballa en el major coneixement d’aquests cultius. Ens ho explica l’Isasi Gairin.

En els darrers anys, els productes provinents de l’aqüicultura ja superen, a nivell mundial, als extrets amb la pesca. Els seus defensors creuen que és el complement natural de la pesca i no pas un substitutiu, però encara hi ha moltes veus crítiques envers el plantejament productiu de l’aqüicultura.

I per acabar el programa, comptem amb la música del grup de ‘Carlos Ventura, els Patoies i la Nena de les Boies’ que ens canten la cançó ‘Boga fillmeu boga’, i els consells científics de les biòlogues marines de Plàncton.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s