Més de 20 ciutats espanyoles surten al carrer per demanar als polítics que votin no al CETA

ima086c-d37e5

– L’acord comercial entre Canadà i la UE és conegut com el “TTIP canadenc” ja que inclou objectius similars a l’altre tractat

-A Barcelona milers de persones s’han manifestat davant l’Oficina de la UE

Barcelona, 21 de gener de 2017.- Aquesta tarda s’estan celebrant manifestacions a més de 20 ciutats contra el CETA, el tractat de lliure comerç que s’està negociant entre la Unió Europea (UE) i Canadà. Es tracta d’un Dia d’Acció Global organitzat per la campanya No al TTIP al costat d’altres organitzacions socials i polítiques europees per demanar al Parlament Europeu que voti “no” a l’acord comercial i d’inversions entre la UE i Canadà.

El temps per aturar aquest tractat es va reduint, ja que està previst que el proper 14 de febrer el ple del Parlament Europeu a Estrasburg voti la seva ratificació. Per això, la societat civil, sindicats, agricultors i activistes d’organitzacions ciutadanes, culturals i polítiques de tot Europa, de tot l’Estat espanyol i de Catalunya estem sortint al carrer contra el que s’ha conegut com el “TTIP canadenc”, per la seva similitud amb l’acord entre EUA i la UE que no s’ha arribat a signar.

En el cas que es ratifiqui el CETA el pròxim 14 de febrer, moltes seccions d’aquest acord comercial i d’inversions s’aplicaran provisionalment, fins i tot abans que sigui votat per la seva necessària confirmació final als diferents parlaments dels 28 estats membres de la UE.

Però abans d’aquesta votació decisiva, diverses comissions parlamentàries han d’expressar i votar la seva opinió sobre el tractat. Al desembre la resolució de la Comissió d’Ocupació i Assumptes Socials (EMPL) va recomanar votar en contra el CETA. Tanmateix, la Comissió de Medi Ambient (ENVI) que es va celebrar el passat dijous 12 de gener va donar suport a l’acord. El proper 24 de gener serà la Comissió de Comerç Exterior (INTA) qui hagi de definir-se sobre el tractat.

Per aquest motiu, la campanya contra el TTIP el CETA i el TISA ha estat mantenint nombrosos contactes amb diputats i diputades del Parlament Europeu (tant a nivell europeu, com de l’Estat espanyol, com català) i ha celebrat reunions amb representants d’alguns dels seus grups polítics.

La campanya ha constatat la profunda divisió interna que hi ha al grup socialdemòcrata (S&D) i demòcrata-liberal (ALDE), on un important nombre de diputats i diputades han votat contra d’aquest tipus d’acords i han exposat les seves preocupacions davant els greus perills que implica l’aplicació d’aquest tractat en aspectes com l’ocupació, el sector agrícola, el principi de precaució, els serveis públics o la futura cooperació reguladora.

La campanya No al TTIP ha exposat a les europarlamentàries i els europarlamentaris i a la ciutadania que el text del CETA, i la “declaració interpretativa” que l’acompanya, inclouen aspectes preocupants, com ara:

  • El CETA suposa l’acceptació que les empreses multinacionals puguin demandar els governs per adoptar mesures legítimes i no discriminatòries per a la protecció de la població i del planeta. Aquest acord consagra un sistema judicial paral·lel i unidireccional al què els inversors estrangers poden acudir per defensar els seus interessos eludint el sistema jurídic existent.
  • Al text d’aquest acord el desenvolupament dels drets laborals i el desenvolupament sostenible són voluntaris i no legalment vinculants, pel que no poden ser efectivament reforçats mitjançant sancions a qui no els respecti.
  • El CETA limita seriosament la capacitat dels governs per crear, expandir i regular els serveis públics i per revertir liberalitzacions i privatitzacions fracassades.
  • El CETA faria que el Canadà i la UE siguin més vulnerables a les crisis financeres ja que es produirà una major liberalització dels mercats financers.
  • Un estudi independent dels impactes econòmics del CETA prediu que es perdran llocs de treball a la UE.
  • El CETA podria augmentar el cost de les prescripcions de medicaments i impactaria negativament en drets fonamentals com el dret a la privacitat i la protecció de dades. També limitaria la capacitat tant de la UE com de Canadà d’actuar contra patents excessives o l’excés en el seu període de vigència.
  • Les clàusules del CETA pel que fa a cooperació reguladora i a la capacitat normativa dels estats posarien obstacles addicionals a les regulacions que protegeixen els drets de les persones i el medi ambient, reforçant el paper dels lobbies en els processos democràtics i soscavant potencialment l’adopció de polítiques d’ interès públic.
  • Tant al Canadà com a la UE, el CETA exposaria la pagesia a més pressió a causa de la competitivitat comercial, el que suposaria una debilitació d’aquest sector. Suposaria un major impediment per a les polítiques de compra pública de promoció de productes de proximitat i amenaçaria els estàndards de producció i processament d’aliments, fent impossible el desenvolupament d’una agricultura sostenible.
  • El CETA posa en greu risc el principi de precaució consagrat en el Tractat de la UE, principi que protegeix consumidors, salut pública i medi ambient.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s