Victòria provisional de la resistència Sioux a l’oleoducte a Dakota del Nord

En un triomf espectacular de la major mobilització de resistència indígena a la història recent dels Estats Units, el govern federal va anunciar que no atorgarà permisos per continuar amb la construcció d’un oleoducte a Dakota del Nord que travessava terres sagrades per sota del riu Missouri i buscarà rutes alternatives per al projecte.

Aquesta victòria no es pot considerar com a definitiva sabent que el nou president electe, Donald Trump, no només s’ha manifestat favorable al projecte, així com a la privatització dels territoris indígenes per afavorir els projectes extractius, sinó que té interessos econòmics directes en això : http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-tribes-insight-idUSKBN13U1B1).

El Cos d’Enginyers de l’Exèrcit va emetre la seva decisió la tarda d’aquest diumenge argumentant que després d’extenses consultes va determinar que la millor manera per procedir és “explorar rutes alternatives per a l’encreuament de l’oleoducte” i elaborar -com s’havia sol·licitat durant mesos pels indígenes – un estudi d’impacte ambiental molts més ampli.

Dave Archambault II, president de la tribu Standing Rock Sioux, va expressar la seva gratitud “per la valentia per part del president Obama, el Cos d’Enginyers de l’Exèrcit, el Departament de Justícia i el Departament de l’Interior per prendre passos i corregir el curs de la història i fer el que era correcte “.

Després que el Cos d’Enginyers de l’Exèrcit va ordenar desallotjar aquest dilluns les terres federals ocupades per milers d’indígenes i els seus aliats i que el govern estatal de Dakota del Nord havia ordenat que els ocupants abandonessin la zona davant condicions hivernals severes, s’havia disparat la tensió i incertesa sobre que passaria ja que els manifestants van refusar acatar tals ordres.

Davant preocupacions de repressió -forces de seguretat estatals i privades havien emprat bales de goma, gas pebre i lacrimogen i fins aigua a temperatures sota zero contra manifestants en diversos enfrontaments durant les últimes setmanes en què més de 560 van ser arrestats- aquest diumenge van arribar més de 2000 veterans militars de tot el país per sumar-se a la resistència i servir de “escuts humans” en campaments gelats dels Sioux a Dakota del Nord.

Milers d’indígenes Sioux i d’altres pobles indígenes, joves, ambientalistes, activistes afroestadunidenses i llatins, artistes i més han mantingut una ocupació -ja era més com un poble- en terres federals des de l’estiu per frenar l’Oleoducte Dakota Access. Han rebut el suport de més de 300 tribus i nacions indígenes indígenes en aquest país i agrupacions nacionals ambientalistes, culturals, de moviments de drets civils com Black Lives Matter i activistes estudiantils per tot el país (http://standwithstandingrock.net).

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.