El consum d’agrodièsel de palma segueix creixent de manera perillosa a Europa

descargue_oli-de-palma· Segons un informe realitzat per la plataforma Transport & Environment i traduït per Ecologistes en Acció, durant 2015 es van importar a la Unió Europea un total de 7,3 milions de tones d’oli de palma, de les que el 46% va ser destinat per a la fabricació de agrodièsel.

· L’oli de palma contribueix tres vegades més al canvi climàtic que el dièsel fòssil. No obstant això, el nou esborrany de la política energètica per a la lluita contra el canvi climàtic segueix mantenint la seva inclusió en la directiva sobre energies renovables en un 3,8% més enllà del 2020.

· Espanya, Itàlia i els Països Baixos produeixen prop del 80% de agrodièsel de palma dins de la UE, però consumeixen únicament el 38%.

El consum d’oli de palma segueix creixent en el conjunt de la Unió Europea, segons documenta un informe publicat la setmana passada per Transport & Environment, la traducció ha presentat avui Ecologistes en Acció.

En termes totals s’ha produït un increment de l’1,6% de les importacions d’aquest oli respecte a l’any 2015, fins a arribar als 7,3 milions de tones. El 2005 el 46% d’aquestes importacions ha estat utilitzat per a la producció de agrodièsel, el que representa un creixement del 2,6% respecte a l’any anterior. D’aquesta manera els usos energètics de l’oli de palma superen ja als alimentaris i químics.

Segons l’informe presentat, s’estima que és necessari l’ús de 0,92 milions d’hectàrees per proveir el mercat europeu de agrodièsel de palma. Com a resultat, la política europea sobre energies renovables prèvia a 2020 reduirà l’àrea mundial dedicada a la producció alimentària un 0,6%, el que és equivalent a la grandària de Portugal.
Una política dolenta per al clima

L’anàlisi prèvia de l’estudi de Globiom sobre les emissions associades als biocombustibles degudes als canvis d’ús del sòl mostra clarament com l’oli de palma representa un 303% més d’emissions que el dièsel fòssil. Això suposa que els biocombustibles augmentaran el 2020 un 4% les emissions europees, el que és equivalent a 12 milions de vehicles.

La no discriminació de diferents biocombustibles, així com les enormes deficiències en les certificacions, fan que siguin els olis més barats els que copin el mercat europeu. Segons l’Oil World, l’oli de palma és el més barat dels últims 15 anys, el que el converteix en la principal matèria primera utilitzada per a la fabricació del agrodièsel. Si la resta del món utilitzés la mateixa quantitat de agrodièsel de palma que la UE es necessitarien 4,3 milions d’hectàrees de terres tropicals, el que equival al total dels boscos de torbera de Malàisia, Sumatra i Borneo.
Espanya, Itàlia i els Països Baixos, líders i la producció de agrodièsel de Palma

Espanya, Itàlia i els Països Baixos són els principals productors de agrodièsel de palma, representant el 80% del total del mercat europeu. El nostre país -juntament amb Itàlia- és un dels majors consumidors d’aquest oli a nivell europeu: els dos països consumeixen les dues terceres parts del que produeixen. No obstant això, la major part de la producció dels Països Baixos s’exporta.

No obstant això, el problema de l’oli de palma és un problema de la UE, ja que el consum agregat d’aquests tres països representa només el 38% del consum total europeu de agrodièsel de palma. És, per tant, necessària una resposta europea que abordi la crema d’aquests olis perjudicials per al clima.

Davant les enormes conseqüències climàtiques del consum d’oli de palma per agrodièsel, Ecologistes en Acció manifesta que cap tipus d’agrocombustible obtingut a partir de la biomassa deu incloure com a objectiu renovable, especialment pel que fa a la normativa d’esforç compartit. Mentre aquests segueixin inclosos dins de la política energètica europea, seguiran incentivant aquestes formes d’energia nocives per al clima.
Informe complet: http://www.ecologistasenaccion.org/article33286.html
Més informació: Javier Andalús, responsable de Canvi climàtic i Bioenergia d’Ecologistes en Acció, 645.518.104

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s