La majoria dels europarlamentaris es neguen a debatre sobre l’acord comercial i d’inversions entre la UE i el Canadà

paralaweb-642x336

Avuí dimecres es votarà una resolució que vol examinar la compatibilitat de l’acord comercial amb els Tractats de la Unió Europea.

Campanya #NoalTTIP – 22 de novembre de 2016

Hi ha dues dates claus al calendari de ratificació del CETA a la seu del Parlament Europeo. Aquest dimecres 23 tindrà lloc la votació de la resolució que demana al Tribunal de Justícia Europeu (TJE) la seva opinió sobre la legalitat del mecanisme privat d’arbitratge per a inversors (ICS) inclòs a l’aacord CETA. Si el vot fos negatiu, el proper 5 de decembre, l’INTA (Comissió de Comerç Internacional) votarà un informe que impossibilitarà un debat al ple del parlament el dia 14 de decembre, i on només es podria votar SI o NO al CETA.

Aquest apretat calendari fa necessària una mobilització ciutadana amb caràcter d’urgència que sigui capaç de reclamar l’obertura del debat democràtic sobre el CETA.

Demà 23 de novembre es votarà al Parlament Europeu una resolució [1] que ha estat presentada per vuitanta-nou europarlamentaris de sis grus polítics diferents que insten al TJE la seva opinió legal sobre la compatibilitat del CETA amb els Tractats de la Unió Eurpea.

La petició tan sols vol assegurar que aquest acord comercial encaixi dins l’estat de dret i la legislació europea. En cas d’aprovar-se aquest consulta al TJE no quedaria bloquejat el procés de ratificació i aplicació provisional del CETA, però si suposaria l’obertura d’un procés legal que podria anul·lar la votació si es considerés contrari als interessos dels ciutadans europeus.

La Campanya NO al TTIP vol denunciar l’acceleració del procés de ratificació i la manca de debat sobre el CETA, l’acord econòmic i de comerç que la UE ha negociat amb el Canadà.

“La votació de demà i la negativa d’ahir a debatre al parlament europeu sobre aquest tema tan rellevant, possa de manifest el nerviosisme i les preses per part dels grups polítics que defensen el tractat. Això ens mostra un tarannà poc democràtic que a més d’evitar el debat desoeix a nombroses organitzacions de la societat civil que han mostrat les seves serioses reserves a aquest tractat” declaren membres de la Campanya No al TTIP.

Qualsevol eurodiputat o eurodiputada, estigui a favor o en contra del CETA, hauria de permetre que el Tribunal europeu donés la seva opinió legal i informada sobre l’impacte d’aquests tractats”, en opinió de membres de la Campanya No al TTIP.

No obstant això, amb només 14 vots de diferència la majoria de la cambra ha impedit la celebració d’un debat previ a la votació d’aquest dimecres 23 de novembre, la qual cosa deixa en evidència una vegada més la voluntat de les forces polítiques més liberals de ratificar l’acord al més aviat possible i sense cap tipus de debat democràtic. El vot també mostra la creixent divisió interna en el si d’algunes famílies polítiques [2].

A més, el passat 17 de novembre la Conferència de Presidents del Parlament Europeu (el lloc on els diferents presidents de grup discuteixen i on la gran coalició europea de populars (PPE) i socialdemòcrates (S&D) forja els seus pactes) [3] va decidir que el CETA es discutirà únicament en la Comissió de Comerç Internacional (INTA) rebutjant que es discuteixi en les comissions d’Ocupació (EMPL) i Medi ambient (ENVI), on els detractors són majoritaris, havent presentat ambdues comissionis informes criticant el CETA.

El fet que el vot es circumscrigui a la Comissió INTA mostra el temor a obrir un veritable debat de qualitat a nivell europeu. Sabent l’ampli impacte que el ZETA tindrà en molts sectors, això és tota una declaració d’intencions dels caps dels grups parlamentaris per no permetre un debat al parlament.

Vist el resultat del vot d’ahir és probable que els liberals i conservadors amb l’ajuda d’un important sector dels socialistes impedeixin als jutges europeus donar la seva opinió sobre la legalitat dels tribunals d’arbitratge inclosos en el mecanisme denominat ICS.

Aquesta negativa és especialment greu, doncs un gran nombre de professors de dret, experts jurídics i l’Associació Europea i Alemanya de jutges consideren que el ICS vulnera la legislació de la UE. La deriva antidemocràtica de la gran coalició europea està portant a la negació de tot tipus de debat.

Ahir vam ser testimoni de la continuació de la mateixa política gràcies al vot de la dreta i amb l’absència de la meitat de la cambra, però també hem vist algunes desercions que indiquen que el treball de sensibilització comença a fer efecte. Per això, ara més que mai és necessari continuar amb les mobilitzacions ciutadanes contra els mal anomenats acords de lliures comerç com el CETA o el TTIP.

“Aquest dèficit democràtic en el si de les institucions europees és un autèntic escàndol i urgeix una resposta ciutadana capaç de reclamar l’obertura d’un debat democràtic sobre CETA. No podem permetre que ens robin les nostres ja reduïdes capacitats de fer polítiques públiques en nom del progrés econòmic per a uns pocs. És el moment de reclamar la democràcia.”

Des de la campanya No al TTIP demanem a les eurodiputades i eurodiputats que no ens privin de la possibilitat que la Justícia europea pugui donar la seva opinió sobre la compatibilitat legal dels tribunals d’arbitratge (els drets privats per als inversors que es contemplen en aquest tractat) amb els sistemes judicials dels diferents estats membres.

Des de la Campaña NoalTTIP, CETA, TiSA, davant d’aquest nou atac a la participació democràtica, cridem a organitzacions, moviments socials i persones individuals a participar activament en els propers dies en totes les accions que es vagin organitzant per incidir en els properes dates clau del procés de ratificació.

Notes a l’editor:

[1] Resolució del Parlament Europeu per la qual se sol·licita el dictamen del Tribunal de Justícia sobre la compatibilitat amb els Tractats de l’Acord Econòmic i Comercial Global previst entre Canadà i la Unió Europea
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B8-2016-1220+0+DOC+XML+V0//ES

[2] Acta votació 21/11/2016
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bPV%2b20161121%2bRES-RCV%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN&language=EN

[3] Conferència de Presidents de la Comissió
http://www.europarl.europa.eu/committees/es/conference-of-committee-chairs.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s