Alianza por el Clima hace un llamamiento a la efectividad

● La xarxa Aliança pel Clima, formada per desenes d’organitzacions de la societat civil, entre elles Ecologistes en Acció, demanda major ambició política a la cimera mundial del canvi climàtic (COP22) de Marràqueix.

● Ecologistes en Acció acudirà al Marroc la segona setmana de la COP22 i recorda que les declaracions polítiques han d’anar acompanyades d’accions efectives i urgents contra els efectes del canvi climàtic abans de 2020.

alianza-por-el-climaAmb motiu de la cimera mundial del canvi climàtic COP22, que s’està realitzant a Marràqueix entre el 7 i 18 de novembre, Aliança pel Clima, xarxa de la qual forma part Ecologistes en Acció, exigeix un marc legislatiu internacional forta que garanteixi mecanismes de control real sobre els compromisos climàtics adquirits per cada país en els propers anys.

Aliança pel Clima insisteix: “Els governs han de crear una arquitectura ferma que garanteixi una governança internacional real per mantenir les temperatures per sota dels dos graus i fer tot el possible per no superar el grau i mig”.

En l’actualitat les contribucions són insuficients i ens porten a escenaris molt per sobre de l’augment de 3r a finals de segle.
El tractat de París i el futur immediat

Al desembre de 2015, la COP21 va il·luminar un nou tractat sobre canvi climàtic, l’Acord de París, que va entrar en vigor el passat 4 de novembre, tres dies abans de l’inici de la cimera de Marràqueix, i que implica compromisos de reducció a partir de 2020.

Segons Aliança pel Clima, no es pot esperar fins llavors: “Necessitem polítiques públiques d’adaptació i mitigació del canvi climàtic que ja estan demostrades: impulsar la transició dels sistemes energètics en fonts 100% renovables, mesures concretes d’eficiència energètica i mobilitat, d’agricultura i de silvicultura sostenibles, així com una transició laboral justa en tots els sectors productius “.

L’Acord de París i la COP22 s’han de traduir en major voluntat i ambició política per fer tornar el món en una ruta de seguretat climàtica. Per això Aliança pel Clima reclama als governs:

● Posar fora de perill a les persones més vulnerables i permetre’ls l’accés a l’energia renovable. A la COP21 de París els governs es van comprometre a aportar entre tots cada any 100.000 milions de dòlars per al Fons Verd de lluita contra el canvi climàtic en països en desenvolupament.

● Escriure un full de ruta clar que incorpori en 2018 una revisió a l’alça dels compromisos de reducció de gasos d’efecte hivernacle i de la suma econòmic total per impactes climàtics en aquests territoris empobrits.

● Avançar ràpid en el Mecanisme de Pèrdues i Danys, l’objectiu és fer justícia i compensar les comunitats que pateixen desastres climàtics. Es tracta de contribuir de forma solidària a la reparació de danys i garantir la decència en la governança internacional del canvi climàtic.
La magnitud del desafiament climàtic

La COP22 arrenca al Marroc amb rècords històrics mundials de temperatures mitjanes al planeta i la superació de les 400 ppm (parts per milió) de CO2 a l’atmosfera, un nivell de CO2 desconegut per al planeta des de fa 15 milions d’anys.

Per Aliança pel Clima, “l’Acord de París ha de ser operatiu i el compromís polític ha d’augmentar per al 2018 si volem evitar la catàstrofe climàtica que la comunitat científica ja ha anticipat”.

Totes les organitzacions que formen Aliança pel Clima, inclosa Ecologistes en Acció, es comprometen a revisar els compromisos i instruments de control que es definiran durant les dues pròximes setmanes de COP22 a Marràqueix.
Més informació: Javier Andalús Prieto, portaveu de canvi climàtic d’Ecologistes en Acció, 645 51 81 04

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s