Comunicat de premsa Ecologistes en Acció-28 d’octubre de 2016/ CAS PARTÍCULES RADIOACTIVES DE LA C.N. D’ASCÓ

 

El jutjat admet a tràmit el recurs presentat per Ecologistes en Acció.

Imatge del magatzem individual de residus nuclears de la central nuclear d'Ascó. Foto: JOAN REVILLASEcologistes en Acció ha rebut l’AUTO del Jutjat de Gandesa en resposta al recurs de reforma sobre el sobreseïment provisional de la querella per alliberament de radioactivitat en la Central Nuclear d’Ascó.

En data de 25 d’octubre de 2016, el Jutjat d’Instrucció no.1 de Gandesa ha emès un AUTO atorgant resposta als recursos de reforma que diferents entitats havien interposat davant la resolució d’aquesta instància, de 21 d’octubre de 2015, per la qual es procedia al sobreseïment provisional de la querella per l’alliberament de partícules radioactives a la Central Nuclear d’Ascó durant les tasques de recarrega del grup I a final de 2007.

Entre aquests recursos s’hi troba el que va presentar Ecologistes en Acció, a través del seu advocat Luís Oviedo, de 13 de novembre de 2015, al qual s’hi va adherir dies després l’organització Greenpeace. De les cinc al·legacions que s’hi formularen a l’escrit, HA ESTAT ACOLLIDA LA DARRERA, la qual fa referència al testimoni dels pèrits presentats per les entitats ecologistes, i que no recull l’AUTO recorregut. D’aquesta manera, tal i com es recull en el nou AUTO, “s’estima parcialment el recurs de reforma, el que obliga necessàriament a que sigui en el judici oral -junt a la resta de proves- les contradiccions que existeixen entre les pericials d’una i altra part, sobre l’existència o no del risc i la seva naturalesa en los presumptes delictes relatius a radiacions ionitzants i contra el medi ambient”.

No obstant, Ecologistes en Acció considera que el conjunt d’al·legacions si és important, especialment pel que fa a les al·legacions primera i segona, referides a la petició de nul·litat de l’AUTO de sobreseïment provisional per estar, al nostre parer, marcat per una “absoluta i total manca de motivació”.

Malgrat que la tercera al·legació, en relació a la protecció dels operaris i que adverteix de mancances en les proves practicades i altres dades requerides, malgrat que es desestima per no concretar quines proves s’han de diligenciar, el propi AUTO recull que entre els XXI toms que conforma l’expedient si concorren suficients elements que permetrien valorar la presumpta comissió d’actes que atemptin contra l’art. 316 del Codi Penal i emplaça al judici a determinar l’abast dels mateixos.

Finalment pel que fa a les al·legacions, la quarta al·legació va referida a la manipulació dels monitors i el seu tarat, es desestimada per manca de forma, no obstant, l’AUTO indica que les peticions que s’hi formulen ja han estat ateses prèviament.

Tal i com es reconeix en la causa resta provat l’alliberament de partícules radioactives a l’exterior de la zona de contenció, i per tant, amb la possibilitat d’afectar a la salut de les persones i del medi, més i quan les emissions ionitzants no son mai innòcues. Mentre l’actuació dolosa per part dels responsables de la central nuclear també ha quedat abastament acreditada, començant per la manipulació dels monitors de mesura dels nivells de radioactivitat i del seu tarat, així com l’ocultació de la radioactivitat alliberada als propis inspectors del CSN com a la societat.

És per això que Ecologistes en Acció tot i mostrar la seva satisfacció per l’admissió parcial del recurs presentat, esperona a la Justícia ha aixecar el sobreseïment de la causa, doncs, fets tan greus no poden quedar impunes, i es dicti sentència condemnatòria.

Més informació:

Miquel Llop 670 729 347

Eloi Nolla 663 855 876

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.