Ecologistes en Acció i l’Aliança Mundial per una Odontologia Sense Mercuri han demanat al Parlament Europeu l’eliminació dels empastaments de mercuri abans de 2021 per evitar la contaminació i l’afecció a la salut i el medi ambient d’aquest perillós metall pesat.
A la Unió Europea, el mercuri dental és la segona font de contaminació per mercuri després de la indústria del clor sosa. Les amalgames dentals consumeixen unes 90 tones anuals de mercuri i acaben en l’aigua, a través de les aigües residuals de les clíniques i els residus urbans, l’aire, a través de les cremacions, les emissions de les clíniques dentals i la incineració de residus , i el terra, a través dels abocadors i els enterraments.
La comunitat científica i nombrosos estudis de la UE, l’ONU i l’OMS coincideixen que, un cop alliberat, el mercuri pot convertir-se en metilmercuri, una substància que produeix greus danys cerebrals i problemes neurològics, especialment en nenes i nens, dones en edat fèrtil, embarassades o en període de lactància.
Fa temps que existeixen alternatives eficaces i assequibles per als empastaments d’amalgama, que són altament costosos si es tenen en compte els danys ambientals i de salut que provoquen. En diversos països el seu ús ha estat pràcticament eliminat: un 0% a Suècia, 3% a Finlàndia, 5% a Dinamarca i menys d’un 10% a Holanda. A més, a Alemanya i el Regne Unit s’adverteix que cal desaconsellar en nens i dones embarassades.
La contaminació ambiental provocada pel mercuri dental i les seves conseqüències és significativa i evitable. És urgent eliminar el mercuri odontològic.