Ong ADDA i Ecologistes en Acció demanen que és mantingui amb fermesa la suspensió dels permisos de captura d’ocells cantaires i su definitiva prohibició a Catalunya

 

pajaros-fringilidoDavant de les pressions dels col·lectius dels ocellaires per poder continuar capturant ocells a la natura amb la finalitat de ser engabiats i ensinistrats per concursos de cant, Ong ADDA i Ecologistes en Acció refermen la urgent necessitat de la seva prohibició esperant el final d’una activitat lúdica, cruel i lucrativa, que cada any, emparant-se en una tradició, malmet a centenars de milers d’ocells que són espoliats del medi natural.

A més del greu perjudici a les seves poblacions, és un fet constatat l’elevada mortaldat d’aquestes aus silvestres segrestades que no poden superar la traumàtica captura, ni el procés d’adaptació com a conseqüència del debilitament i l’estrès físic i psíquic que pateixen en els seus desesperats intents de fugida, l’enyorança dels seus companys i la pèrdua de llibertat.

Els reiterats decomisos que realitzen els agents de l’autoritat deixen constància que molt sovint la caça furtiva queda encoberta darrera dels permisos i topalls autoritzats per les respectives Comunitats, i que, malgrat la prohibició de comerciar amb els ocells cantaires, es du a terme un comerç lucratiu que estimula i intensifica el furtivisme.  

Els fringíl·lids són ocells granívors i insectívors molt beneficiosos per la natura i l’agricultura. Afavoreixen la dispersió de les plantes, dels arbres, de les flors i dels matollars. També actuen com a plaguicides ecològics, contribuint al control de les herbes nocives i les plagues d’insectes.

La Directiva Comunitària prohibeix la captura d’ocells silvestres i la Comissió Europea té obert un procediment d’infracció contra l’Estat Espanyol per la continuada desprotecció de les aus silvestres en les diverses comunitats autònomes que continuen donant autoritzacions per capturar-los. El govern estatal, cedint a les pressions interessades i acollint-se a la interpretació parcial de la Directiva envers “l’excepcionalitat”, va decidir autoritzar la captura -entre els anys 2013 i 2018-,  d’un total de 1.300.000 entre caderneres, passerells, verdums, pinsans i gafarrons, repartits en les diferents comunitats autònomes.

Per molt que es vulgui acollir.se a la “tradicionalitat”,  la pràctica del “silvestrisme” no té justificació en l’època actual. La conservació de les especies i la biodiversitat és un interès comú que, cada vegada es mostra més per damunt de les aficions i diversions humanes.

ADDA i Depana que ja van posar en coneixement de la Unió Europea les seves queixes, es troben a l’espera de la resolució d’un Contenciós Administratiu presentat en l’any 2015 impugnant el Decret de la Generalitat de 2014 en el que es regulava temporalment la captura de Fringíl·lids.

Una exposició gràfica i itinerant i d’informació a la ciutadania forma part de les diverses campanyes de sensibilització dutes a terme en els últims anys per ADDA a favor de la protecció dels ocells cantaires.

Ong ADDA,  Barcelona, 3 d’octubre 2016

Per a més informació: 608 74 63 23

Associació Defensa Drets Animal. Ong ADDA

c/ Bailén 164, baixos. O8037 Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.