33 substàncies danyen el sistema hormonal en el menjar #DirectoATusHormonas

no disrruptores● Ecologistes en Acció llança l’informe ‘Directe als teus hormones. Guia d’aliments disruptors

● Els plaguicides contaminants hormonals presents en els aliments s’exposen a la població a un perillós còctel de tòxics que diversos estudis científics relacionen amb danys a la salut humana.

● El 28% de les productes analitzats tenen residus de plaguicides. El percentatge augmenta fins al 45% en fruites i verdures.

● Els Estats europeus voten durant aquestes setmanes una proposta de la Comissió Europea que pot permetre la presència de contaminants hormonals en els plaguicides.L’informe ‘Directe als teus hormones. Guia d’aliments disruptors ‘que presenta Ecologistes en Acció analitza dades oficials de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) per alertar del perill que suposa l’exposició de la població espanyola a plaguicides a través de l’alimentació.

En concret, l’informe centra l’anàlisi en un tipus de plaguicides, els contaminants hormonals (també coneguts com a disruptors endocrins o EDC), amb capacitat d’alterar el funcionament normal del sistema hormonal tant d’éssers humans com d’animals. La guia elabora una llista dels 10 aliments més contaminats. Les peres, amb 16 plaguicides EDC, ocupen el primer lloc.

L’exposició de la població a aquests tòxics es relaciona amb malalties i danys a la salut la incidència ha crescut en les últimes dècades com pèrdua de fertilitat, malformacions congènites, diabetis, obesitat, danys en el sistema immune, autisme, síndrome d’hiperactivitat i diversos tipus de càncer com el de mama, pròstata, testicles o tiroide.

La legislació actual, que permet la presència de plaguicides per sota d’un límit de residu per aliment, és inadequada per als contaminants hormonals. Qualsevol mínima quantitat comporta un perill, que pot multiplicar-se per l’acció combinada de les desenes de plaguicides trobats per l’anàlisi.

Per aquesta raó, el Reglament Europeu 1107/2009 prohibeix expressament l’ús de plaguicides que puguin afectar el sistema hormonal. No obstant això, aquesta prohibició no s’ha aplicat, perquè la Comissió Europea no ha elaborat criteris legals per a la identificació dels contaminants hormonals.

El llançament de l’informe coincideix amb la discussió a Brussel·les d’una proposta de definició de contaminants hormonals que ha rebut dures crítiques de la comunitat científica, d’organitzacions per a la cura de la salut i el medi ambient i de països com Suècia, Dinamarca i França.

Ecologistes en Acció considera necessari que els representants del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient s’oposin a la proposta de la Comissió Europea i donin un pas endavant per protegir la salut de la seva població, prohibint els plaguicides que puguin alterar el sistema hormonal.
Més informació: Kistiñe García, responsable de comunicació de la campanya Lliures de contaminants hormonals, 626.083.544

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s