EL ATI D’ALMARAZ SERVIRÀ PER ALLARGAR LA VIDA DE LA CENTRAL MÉS ENLLÀ DE 40 ANYS

BF3-A002
BF3-A002

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) informa favorablement la construcció el Magatzem Temporal Individual (ATI) per a la central nuclear d’Almaraz (Càceres), cosa que obre la porta a la prolongació de la vida de la central més enllà dels 40 anys. Per a Ecologistes en Acció resulta inacceptable la construcció d’aquest ATI abans de comptar amb la paralització de la central.

El CSN ha emès un informe favorable a la construcció de l’ATI d’Almaraz, on els propietaris de la central podran dipositar els residus radioactius d’alta activitat generats per la central a partir de 2018. Aquesta instal·lació constarà d’un mur de protecció i d’una llosa sísmica on es dipositaran fins a 20 contenidors amb el combustible gastat. Encara falta el permís del Ministeri de Medi Ambient que, juntament amb l’informe favorable del CSN, és preceptiu perquè Indústria atorgui el permís definitiu. No obstant això, resulta obvi que aquests dos permisos s’atorgaran.

 

Ecologistes en Acció vol denunciar que aquesta instal·lació està pensada per a la prolongació de la vida de la central més enllà dels 40 anys i no per al seu desmantellament .. El permís d’explotació dels dos reactors d’Almaraz expira del 8 de juny de 2020 i compleixen 40 anys de funcionament en 2021 i 2022 respectivament. D’acord amb els càlculs d’aquesta associació, basats en dades oficials del propi CSN, les piscines de les dues unitats d’Almaraz els permeten funcionar fins a gener de 2022 i fins a gener de 2023, sense necessitat de construir un ATI. Donats els terminis, els responsables d’Almaraz esperen tenir el ATI disponible per 2018, abans que expiri el permís d’explotació, facilitant així la consecució de la pròrroga d’aquest permís.

 

La decisió de tenir el ATI habilitat en aquesta data no és sinó un afany en facilitar la prolongació de la vida de la central més enllà dels 40 anys i l’intent d’arribar als 60. Aquest és el cavall de batalla de la indústria nuclear espanyola, donat que  el veritable negoci de les centrals nuclears per al sector elèctric rau en mantenir en funcionament les existents el major temps possible. Al mercat elèctric espanyol, el kWh d’origen nuclear es paga al triple del que costa produir quan la central està ja amortitzada. Les dues unitats d’Almaraz produeixen per als seus propietaris uns beneficis d’un milió d’euros diari, la qual cosa explica l’obstinació a mantenir la central oberta , fins i tot amb deficients condicions de seguretat. La posada en marxa de noves centrals no es desitjable pel sector nuclear, donat l’elevat cost de construcció que les converteix en ruïnoses sense subvencions públiques.

 

Per a Ecologistes en Acció, Almaraz hauria de tancar quan expiri el seu permís d’explotació, al juny de 2020. Encara si es considerés el període de 40 anys de vida, no té sentit fer l’esforç i les inversions que acompanyarien a una hipotètica renovació del permís per un any més de funcionament en el cas de la Unitat i i per dos anys en el cas d’Almaraz II. El procés d’autorització i construcció de l’ATI, imprescindible per al desmantellament de la central, bé podria començar al juny de 2020. El ATI serà necessari per a buidar i la piscina de combustible gastat, el que es produirà més de dos anys després de l’ cessament d’Explotació. Cal tenir en compte que les activitats necessàries per preparar el desmantellament i l’elaboració del propi Pla de Desmantellament portaran almenys dos anys. És a dir, els responsables d’Almaraz tindran temps de posar en marxa l’ ATI per llavors.

Més informació: Francisco Castejón, 639104233

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.