diaridetarragona.com – Flix demana ampliar els treballs de descontaminació de l’embassament

Estudis independents realitzats per la UPC i el CSIC així ho certifiquen. L´alcalde va traslladar ahir la petició en la comissió de seguiment amb els agents socials celebrada al municipi

Imatge de la comissió de seguiment dels treballs de Flix amb els agents socials, ahir a la tarda. Foto: JOAN REVILLAS

L’Ajuntament de Flix ha traslladat al Govern de la Generalitat la necessitat de realitzar obres complementàries a les previstes en el procés de descontaminació de l’embassament, per garantir la total eficàcia dels treballs i minimitzar futurs riscos aigües avall de la presa.Així ho va transmetre l’alcalde, Marc Mur, en el marc de la segona reunió de la comissió de seguiment dels treballs amb els agents socials del territori, celebrada ahir al municipi riberenc.

L’Ajuntament de Flix ha rebut recentment dos esperats informes independents encarregats a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Es tracta d’estudis que han avaluat els efectes dels treballs duts a terme fins ara, sobre l’estat del fons de l’embassament, i els resultats dels sondejos i analítiques realitzades; o sobre l’avaluació dels sediments restants un cop acabades les tasques d’extracció dels fangs.

A grans trets, explica Mur al Diari, els informes demostren la necessitat de realitzar «actuacions complementàries» per tal de dinar per finalitzats els treballs de descontaminació. Així es reporta que la quantitat de mostres preses durant els treballs de descontaminació «és molt petita» o que no s’han fet mostres de tota la superfície del doble sistema de palplanxes que rodeja l’àmbit d’actuació dins el pantà. Un dels informes també recomana impermeabilitzar el llit de l’àrea del pantà d’on s’ha retirat la muntanya de sediments tòxics.

«No és que siguin preocupants, sinó que els informes mostren que la informació recollida fins ara és incompleta i cal dur a terme allò que proposen els experts», sentencia Mur. Els estudis es poden consultar a l’Ajuntament de Flix des d’aquesta mateixa setmana.

Treballs aturats

De fet, els treballs de la fase final de descontaminació estan aturats completament des d’unes tres setmanes, després dels dubtes sorgits sobre l’eficàcia i bondat dels treballs de neteja. Així, actuacions destacades de la fase final dels treballs com el segellat de l’abocador on s’han dipositat els sediments inertitzats no s’ha dut a terme, a l’espera que treballs complementaris obliguin a dipositar-ho més sediments.

En aquest sentit, el delegat del Govern de la Generalitat, Xavier Pallarès, va explicar a la reunió celebrada a l’Ajuntament de Flix que després de realitzar un seguit de gestions amb el Ministeri d’Agricultura, passat l’estiu es convocarà una reunió amb les administracions afectades, entre elles la mateixa Acuamed, per abordar aquesta hipotètica prolongació dels treballs.

Abans que aquesta, la setmana vinent s’ha convocat ja una primera reunió de tècnics d’aquestes mateixes administracions per avaluar la situació.

Origen: diaridetarragona.com – Flix demana ampliar els treballs de descontaminació de l’embassament

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s