Noves filtracions del TTIP: la UE tira a baix els esforços per frenar el canvi climàtic

La proposta de capítol de la Unió Europea (UE) sobre energia per a les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP per les sigles en anglès) revela amenaces molt alarmants per al medi ambient i les energies renovables.pdf-
el-ttip-pretende-equiparar-las-normativas-comerciales-de-europa-y-estados-unidos_695379

En ocasió de la 14a ronda de negociacions del TTIP que té lloc aquesta setmana a Brussel·les, la campanya #NoalTTIP l’Estat espanyol, en la qual participa Ecologistes en Acció, juntament amb organitzacions del moviment internacional contra el TTIP d’Estats Units, Alemanya, Àustria , França, Bèlgica, Regne Unit i Hongria, filtra als mitjans de comunicació uns documents que la Comissió Europea (CE), en nom de la Unió Europea (UE), ha presentat recentment al Govern dels Estats Units.

1. Exportació sense restriccions de combustibles fòssils:El capítol d’Energia i Matèries Primeres proposat per la UE mostra que un dels objectius principals dels acords que es volen assolir en aquest àmbit és l’augment de les exportacions de gas d’EUA cap a la UE. La UE requereix textualment en la seva proposta que “les parts han d’acordar un compromís legalment vinculant per eliminar qualsevol restricció sobre les exportacions de gas”. Això fa referència a les restriccions legals que ha tingut EUA per exportar petroli i gas des de 1975. Aquestes restriccions han generat un intens debat al Congrés dels Estats Units durant les negociacions del TTIP, fins al punt que al gener de 2015 es va revocar la prohibició d’exportar petroli.

Un augment en les exportacions de gas significa un augment de la producció de gas mitjançant fracking als EUA, tècnica d’explotació de pous de baixa concentració, que emet una elevada quantitat de gasos d’efecte hivernacle (GEH), acceleradors del canvi climàtic. També comporta un elevat risc de contaminació d’aqüífers. A més, per poder ser exportat, el gas ha de ser liquat abans i regasificat en la destinació, la qual cosa implica un procés més contaminant que el gas natural transportat per gasoductes.

Amb la imposició d’un compromís vinculant, podem afirmar que els EUA i la UE estan apostant per continuar amb un model energètic basat en combustibles fòssils cada vegada més contaminants. Científics i experts alerten de la necessitat d’abandonar aquest model i reduir les emissions de GEH entre un 40% -95% respecte a les de 2010 a mitjans d’aquest segle si volem evitar més catàstrofes climàtiques.

2. Restringir la capacitat dels governs de regular en matèria d’energia

L’Article 4 constitueix una limitació a les parts (i a tots els governs nacionals i subnacionals) per regular de manera “discriminatòria” per tipus d’energia. Això restringeix la possibilitat de crear polítiques públiques per promoure energies renovables.

Hi ha una disposició que prohibeix que els preus d’exportació siguin més alts que els d’ús domèstic, la qual cosa en la pràctica impossibilita mantenir polítiques de regulació de preus que assegurin el subministrament energètic nacional o que permetin oferir un servei públic dels subministraments d’electricitat i gas.

3. El desenvolupament sostenible es converteix en un intercanvi de bones pràctiques

Contràriament al capítol d’Energia i Matèries Primeres, el qual està vinculat a mecanismes que ho fan d’obligat compliment, les disposicions sobre aspectes climàtics es redueixen a un seguit de bones intencions sense cap compromís concret ni vinculant. Les parts “reconeixen” la importància dels compromisos internacionals climàtics, es comprometen a “fer tot el possible” per promoure la reducció de GEH. Però recordem que el capítol de Desenvolupament Sostenible no està subjecte a mecanismes vinculants de resolució de diferències en el cas que una de les parts no complís amb els seus compromisos. En canvi, sí que pot ser base per a una demanda el tracte discriminatori a les energies netes enfront d’altres tipus d’energia com el petroli, gas o nuclear.

La proposta de la UE mostra que el TTIP segueix apostant per un model energètic basat en combustibles fòssils en comptes de facilitar el marc necessari per a la transició cap a les energies renovables, necessàries per mitigar el canvi climàtic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s