Nota de Premsa (Grup de Defensa del Ter): valoració de l’informe del Síndic de Greuges per la construcció de noves macrogrange

20160629_112304Arran de les irregularitats que varem detectar en l’atorgament de la llicencia d’activitats de la macrogranja de Serrarols (Sant Martí d’Albars) del Grup Tarradellas, les entitats Lluçanès Viu i el Grup de Defensa del Ter varem elevar una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya. Aquest projecte d’explotació porcina consta de la construcció de 7 naus, un dipòsit d’aigües i un dipòsit de purins; on abans hi havia una granja de 200 ovelles de pastura i en un territori amb els aqüífers contaminats per purins. Nosaltres davant de tal magnitud denunciàvem que:

– La construcció o ampliació de granges augmenta el ja gran excedent de purins a la comarca.

– Els plans de dejeccions que controlen la gestió dels purins d’aquestes macrogranges tenen molt poca transparència i cap mena de control.

– El projecte no garanteix uns bons serveis bàsics (aigua i accessos) per l’activitat.

– L’abastament d’aigua per a la població del Lluçanès està col·lapsat per el consum d’aigua d’aquesta i moltes altres macrogranges.

– L’increment del transport pesant per carretera posa en perill la població que utilitza les vies de la comarca, molt estretes.

– L’informe d’impacte ambiental del projecte, sorprenentment, no veu un canvi significatiu d’activitat respecte a l’antiga explotació.

El Síndic recentment ha elaborat i presentat la resolució d’aquest cas, de la que se’n desprenen diferents conclusions i recomanacions per a les administracions implicades. Primer de tot fa les següents consideracions: que el 2009 Sant Martí d’Albars va ser declarat zona vulnerable per la contaminació de nitrats, i que la comarca té les terres saturades de purins, i els aqüífers contaminats. També afirma que la ramaderia industrial genera excedents de purins, i que la cabana ramadera actual no està dimensionada amb el territori que l’ha de sostenir. El cas de Serrarols il·lustra aquests fets. Finalment afirma que el canvi d’orientació de la granja de Serrarols no és menor, i que sorprèn l’autorització de noves granges en un territori declarat «zona vulnerable».

També el Síndic considera que cal millorar la gestió dels purins en les zones vulnerables. Per això ha obert una actuació d’ofici i considera que no es poden continuar atorgant permisos com el de la macrogranja de Serrarols. Destaca que l’aprovació de més places porcines en zones vulnerables es fa gràcies a incloure els seus purins en els plans conjunts de dejeccions; aquests plans gestionen de manera global els purins i els porten a zones no vulnerables. El Síndic però, veu mancances en el control dels plans de dejeccions, que no son prou exhaustius, ni es fan cas per cas. Finalment també dubta de que actualment estigui assegurat l’abastament d’aigua a la granja de Serrarols.

El Síndic, en el seu informe, conclou que les zones vulnerables no poden acollir noves granges i que cal redimensionar la cabana porcina segons el territori disponible. També demana un major control de la gestió dels purins, i que l’ús del GPS no només sigui un efecte dissuasiu sinó un control real i efectiu.

Finalment el Síndic recomana a l’administració competent que valori fer una moratòria a Osona i, si cal, la reducció de la cabana porcina. Així també que s’estudii un canon per depurar els aqüífers contaminats. Finalment demana que en el cas de Serrarols es valorin adequadament tots els impactes ambientals al territori. Les administracions interpel·lades hauran de tenir informat al Síndic sobre les novetats del cas i de les mesures que es prenguin fruit de la seva intervenció.

Finalment dir que Lluçanès Viu i el Grup de Defensa del Ter recolzem les conclusions i recomanacions de l’informe del Síndic de Greuges. Fa molts anys que denunciem l’excés de cabana porcina que pateix la comarca, i tot i això, la cabana no ha fet més que augmentar. Ens preocupa especialment la pèrdua de la petita pagesia, ja que aquestes noves indústries porcines es construeixen en emplaçaments on hi havia petites granges. Creiem, en definitiva que el tipus d’activitat (producció porcina intensiva) no pot ser considerada una activitat agrària, ja que pel seu funcionament no depèn del territori adjacent, i per tant, hauria de ser considerada una activitat industrial.

Lluçanès Viu / Grup de Defensa del Ter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s