Nivells elevats d’ozó al centre i sud, en l’inici de les vacances

campanya-de-vigilncia-dels-nivells-doz-troposfric-2013-3-638Ecologistes en Acció recomana a les persones especialment sensibles que es protegeixin en les hores centrals del dia i al capvespre, evitant els esforços físics a l’aire lliure

L’increment de les temperatures que ha acompanyat l’inici de l’estiu meteorològic al centre i sud de la Península Ibèrica ha provocat que els nivells d’ozó troposfèric hagin augmentat significativament en els últims dies, paral·lelament al trànsit motoritzat que suporten les principals ciutats i carreteres de l’Estat i el consum d’electricitat produïda en centrals tèrmiques pel major ús d’aire condicionat.

En la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura, l’interior d’Andalusia, Murcia, València i Catalunya i la Vall de l’Ebre (de Tarragona al sud del País Basc, passant per Aragó i Navarra) s’han superat en diversos dies durant l’última setmana els objectius establerts per la normativa o per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per protegir la salut humana, davant la passivitat i indiferència de les autoritats autonòmiques afectades.

El valor objectiu per a la protecció de la salut humana està establert per la normativa en 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no haurà de superar-se més de 25 dies a l’any. La recomanació de l’OMS és de 100 micrograms per metre cúbic. En els últims anys, la contaminació per ozó ha afectat a Espanya a 39 milions de persones i a la pràctica totalitat del territori.

De fet, l’ozó troposfèric és el contaminant que presenta a Espanya una major extensió i afecció a la població i a la vegetació, amb uns nivells a l’alça. Això es deu en gran manera a l’increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (ones de calor) durant l’estiu, com a resultat del canvi climàtic.

L’increment del tràfic motoritzat durant la “operació sortida” de les vacances de juliol, juntament a les elevades temperatures, pot incrementar encara més els nivells d’ozó del centre i el litoral mediterrani, grans emissors o receptors de turistes. Per això, Ecologistes en Acció recomana que les persones més sensibles a la contaminació per ozó (nens i nenes, persones majors, dones embarassades, malalts respiratoris i cardiovasculars) es protegeixin en les hores centrals del dia i al capvespre, quan els nivells d’ozó són més elevats, evitant realitzar esport i esforços físics a l’aire lliure.

Aquest és un dels missatges principals de la campanya d’informació, sensibilització i denúncia sobre l’ozó que Ecologistes en Acció ha engegat aquest estiu, amb diverses activitats (exposicions, jornades, xerrades) concentrades a Catalunya, el Sud-est (Almeria i Múrcia) i la Comunitat de Madrid i territoris limítrofs d’ambdues Castillas.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó “dolent” per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

Per inhalació, provoca un increment dels riscos de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars. L’OMS estima en 1.800 les defuncions prematures anuals a Espanya produïts com a conseqüència de l’exposició a nivells d’ozó com els registrats aquests dies. L’ozó, a més de para les persones, és també tòxic per a la vegetació, danyant els boscos i reduint la productivitat dels cultius.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s