Sirians, refugiats d’aigua i petroli – Sirios, refugiados de agua y petróleo

sirians refugiatsEcologistes en Acció, enfront de la urgència de l’actual crisi de refugiats/as sirians/as, posa de manifest la inacció del Govern espanyol i dels estats europeus i insta a recordar la importància d’abordar els problemes que van donar origen al conflicte. La terrible sequera que vEeA-Cata sofrir el país o la caiguda en el consum de petroli han estat factors que van contribuir a la inestabilitat social i que van asseure les bases de la guerra. Aquests fets, sumats als problemes polítics i socials, són pEcologistas en Acción se suma las distintas convocatorias que están pidiendo que España sea un país de asilo para las personas que lo necesitenart de les causes de l’actual crisi de refugiats/as que no podem obviar.En els anys previs al conflicte, concretament entre 2006 i 2011, el 60% del territori sirià va sofrir una de les majors sequeres que han assotat la regió des de l’inici de l’agricultura. A això es va sumar que el règim sirià va estar incentivant el cultiu de cotó i blat en regadiu, la qual cosa va esgotar els aqüífers del subsòl i les reserves en superfície. Aquest últim procés va ser especialment intens entre 2002 i 2008.

Una de les conseqüències de la sequera va ser que, en el nord-oest del país, al voltant del 75% de la pagesia va perdre les seves collites i el 85% del bestiar va morir afectant al voltant de 1’3 milions de persones. D’aquesta manera, la sequera va ser un factor clau en el desplaçament de població des del camp cap a les ciutats, on van créixer els nuclis de població empobrida. Es calcula que aquest èxode va ser d’unes 800.000 persones des de 2010.

Tot i que no es pot afirmar amb total seguretat que aquesta sequera estigués causada per l’escalfament global, aquest tipus de fenòmens són just els que prediuen els models manejats pel IPCC (Intergovernmental Panell on Climate Change) per a aquesta zona del Mediterrani.

A aquesta situació se li va sumar que Síria va passar en 2012 de ser un país exportador de petroli a ser un país importador, amb una important caiguda en el seu consum. Es va enfortir així la crisi econòmica i va suposar un minvament afegit de la seva capacitat agrícola, fortament petro-depenent.

D’aquesta manera, l’empobriment i el desarrelament, sumats a una sèrie de problemes polítics i socials, són causa d’un clima d’alta tensió que ha afavorit les alternatives violentes per mantenir o aconseguir el control social. La lògica de la violència, portada a l’enfrontament polaritzat, i els interessos de potències estrangeres, han derivat en la guerra civil i l’actual crisi humanitària de refugiats/as sirians/as.

Tenint en compte tots aquests factors, hem de subratllar la importància d’abordar els problemes de fons que provoquen situacions de forta desigualtat i injustícia social en aquest i en tots els conflictes. La solució a aquesta crisi humanitària no passa per la intervenció militar estrangera (directa o indirecta) recolzant a qualsevol de les parts, sinó amb garantir a llarg termini unes condicions de vida dignes i amb el respecte als drets i llibertats socials. Però, a més de les solucions de fons, Ecologistes en Acció considera que és imperiós mostrar i exercir solidaritat, ajuda i refugi amb les persones que fugeixen del conflicte. Per això, l’organització es suma a les diferents convocatòries que estan demanant que Espanya sigui un país d’asil per a totes les persones que ho necessitin.

2 thoughts on “Sirians, refugiats d’aigua i petroli – Sirios, refugiados de agua y petróleo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.