17 de juny vine a fer visible el Tractat de Troia a Barcelona- #CATNoalTTIP, #NoalTTIP, #AlertaTTIP

Un gran Cavall de Troia, de 8 metres d’alçada, visita l’ Estat espanyol per a denunciar el TTIPcavall ttip bcn
El Tractat Transatlàntic de comerç i inversions entre Estats Units i la Unió  Europea (TTIP, segons les sigles en anglès) és el nou Cavall de Troia dels nostres temps. D’aquesta manera el va representar l’associació Amics de la Terra durant una acció de denúncia amb un cavall inflable de 8 metres d’alçada. Des de l’estiu de 2014, està recorrent Europa i ja va visitar 10 països. A començament de juny va iniciar la seva girada per l’ Estat Espanyol visitant 10 ciutats on es faran diferents activitats. Amb aquesta escenificació es vol significar el TTIP com un Cavall de Troia de les transnacionals i per a això es demana als europarlamentaris/ies que es posicionin en contra d’aquest tractat i a favor de la ciutadania que representen.

Aquesta setmana, la Campanya Catalunya No al TTIP rep el Cavall de Troia a Barcelona: la cita és el pròxim dimecres 17 a la Plaça dels Àngels de 10 a 14 hores.  Durant l’acte es representaran les negociacions en perfecte silenci, tal com s’està negociant el TTIP, ja que per això sorgeix l’associació amb el Cavall de Troia com exemple del secretisme i opacitat que envolta les seves negociacions. Us convidem a participar en aquesta acció de denúncia i a fer ben visible el vostre rebuig al tractat.
 
Aquest és un moment clau del procés negociador. El dimecres 10 de juny s’hauria d’haver fet una votació al Parlament Europeu respecte a l’ Informe Lange (del nom del seu responsable) sobre el TTIP. Tanmateix, aquesta votació es va suspendre. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va utilitzar la nit del dimarts l’article 175 del Reglament del Parlament per suspendre la votació degut a la presentació de més de 200 esmenes i demandes de vot particular i per separat dels diferents punts  de l’informe. El matí del dimecres 10 es va realitzar una votació a la cambra on per 183 vots a favor de la suspensió, provinents dels conservadors, liberals i ultradretans, contra 181 es va impedir, a més a més, un debat sobre el TTIP.
 
En principi, la presentació d’una quantitat tan gran d’esmenes i demandes de votació per separat ens indica que existeix un desacord entre el membres del Parlament respecte al tractat,especialment sobre temes tant conflictius com el «mecanisme de resolució de controvèrsies inversor – Estat» (ISDS), així com la utilització de tribunals privats d’arbitratge per dirimir aquestes disputes; la «convergència reguladora» que provocaria un debilitament de la capacitat dels Estats per a exercir la seva sobirania i de les institucions democràtiques  per a protegir l’ interès general.  D’acord amb l’ associació «Jueces para la  Democracia»: «Las decisiones de ese tribunal arbitral pueden suponer la vulneración del principio básico de independencia de los órganos jurisdiccionales de los Estados
 
Això també demostra que la pressió ciutadana va ser clau per a influir sobre el posicionament dels grups polítics presents al Parlament Europeu. L’aspecte  negatiu vindria de la més que possible pressió que la Comissió Europea  i el poder empresarial per la suspensió de la votació ja que podria haver-les resultat negativa per un rebuig contundent al un mecanisme de blindatge de les transnacionals. 
La veu de l’opinió pública ha de ser ben forta perquè, a pesar de l’ enorme poder de les institucions europees i dels grups de pressió del gran capital, el membres del Parlament Europeu, els nostres i les nostres representants, saben molt bé que augmenta l’oposició  a un tractat que menyscabarà els drets humans de totes les poblacions afectades.
 
Hem de recordar que, si bé la suspensió de la votació de la setmana passada és un senyal de la influència de la ciutadania sobre el procés, és imprescindible continuar en #AlertaTTIP fins aconseguir detenir totalment les negociacions del TTIP, així com la suspensió de les negociacions del tractat sobre comerç i inversions de serveis TISA i frenar la ratificació del tractat UE – Canadà (CETA)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.