Jornades d’Agricultura Urbana i Periurbana.

6 de setembre a la Universitat de Girona. de 9 a 19 h. entrada lliure

Afavorir la cultura del verd i difondre l’agricultura entre els ciutadans en les ciutats i   àrees periurbanes Limitar el consum del territori i recuperar àrees degradades i contaminades

Valoritzar les produccions hortícoles i fructícoles típiques i locals en perill d’extinció

Rescatar els antics oficis relacionats amb l’agricultura en un context urbà i periurbà actual

 

Des de temps ancestrals, la terra ens ha captivat amb la seva màgia. Els seus colors, la seva olor, la seva complicitat amb l’aigua i l’estacionalitat dels productes del camp i de l’hort ens ha anat seduint al llarg dels anys.

En èpoques de misèria, l’atàvica atracció dels humans per la terra es concretava en la necessitat d’obtenir collites, i la penúria estimulava la imaginació per aprofitar el més petit tros de terra, en qualsevol marge, llera o terrat.

Sempre n’hi ha hagut d’horts, grans o petits, propers o llunyans de casa, i la seva funció pràcticament no ha canviat: proveir aliments de qualitat. Tot i això, sí que ha canviat la sensibilitat de molta gent respecte als aliments, al anar-se adaptant a la ingesta de productes insípids fruit de la globalització.

Avui en dia els horts tornen a assumir protagonisme: constitueixen una realitat en l’espai urbà i periurbà amb iniciatives modernes en el marc d’antigues tradicions. Aquesta tendència es troba en continu augment en tot el territori català; còmplice, per una banda la crisi econòmica i per l’altra, una renovada atenció de les famílies cap a la qualitat i la genuïnitat dels aliments.

La importància dels horts urbans i  periurbans no es limita a la producció ecològica, ja que incrementen les àrees verdes, milloren la qualitat ambiental, redueixen la contaminació, recuperen àrees degradades i sostrauen el sòl de l’especulació, re-valoritzant el paisatge a través d’activitats agrícoles.

Els horts urbans i periurbans possibiliten la recuperació dels sabers tradicionals, amb una producció ecològica vertaderament estacional i de qualitat, afavorint, així, el desenvolupament d’una economia ètica i solidària.

Per tant, els horts urbans i periurbans són un instrument vàlid de decòrum urbà i un important element d’agregació i d’integració social


One thought on “Jornades d’Agricultura Urbana i Periurbana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.